11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Albanski studenti zahtijevaju da se prepolovi cijena školarine

Studenti javnih univerziteta koji su demonstrirali u Tirani odbili su ponudu da pregovaraju sa Vladom Albanije, naglasivši da se prvo moraju ispuniti njihovi zahtjevi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Studenti su u subotu prkosili kiši i povećali broj zahtjeva, ali i odbili podršku političke opozicije. Blokirali su glavnu ulicu u Tirani ispred Ministarstva obrazovanja, a nekima su se pridružili i roditelji.

Demonstranti su odbili da se sastanu sa ministricom obrazovanja Linditom Nikollom, koja je istakla da Vlada ne može da riješi sve njihove zahtjeve, jer su visinu školarina postavili univerziteti.

- OGLAS -

Glavni zahtjev studenata je smanjenje cijene školarine za pola. Troškovi za Bachelor studij u Albaniji sada se kreću od 20.000 leka do 45.000 (od 160 do 365 eura).

Na studentskoj Twitter stranici, demonstranti su pozvali Nikollu i premijera Edija Ramu da “mudro odluče“ i prihvate njihove zahtjeve.

- Advertisement -

U Albaniji je 8. decembar Nacionalni dan mladosti, kojim se obilježava datum iz 1990. godine kada je u studentskim protestima srušen komunistički režim.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA