16.6 C
Sarajevo
06.05.2024

Bromelija: Skromna ljepotica koja čisti zrak i donosi dašak egzotike

Proljeće se već osjeća u zraku, a ni kalendarski nije daleko. Pred nama je razdoblje u kojem ćemo preslagivati naše ormare, obavljati veliko proljetno čišćenje, a možda i malo osvježiti naše domove.

A jednostavan i jeftin način na koji možemo barem malo osvježiti naš stan ili kuću je kupnja prve ili još jedne biljke.

Ako ste u potrazi za biljkom oko koje nećete morati previše brinuti, a koja će izgledati lijepo u vašem domu – možda je rješenje koje tražite bromelija. Radi se o biljkama podrijetlom iz Južne Amerike koje će u vaš dom donijeti dašak egzotike.

- OGLAS -

Iako će vam se zbog njezina izgleda možda učiniti da bromelijaa zahtijeva posebne vještine, briga za ovu biljku je lagana , a u vaš unutarnji vrt će donijeti zanimljivu teksturu i boju. Cijenjena je zbog svog čvrstog lišća koje oko središnje “šalice” raste u obliku mača.

Biljka je namijenjena uzgoju u zatvorenom prostoru i potrebna joj je srednja do jaka svjetlost, ali je ne postavljajte na mjesto gdje dopire izravna sunčeva svjetlost.

- Advertisement -

Minimalna temperatura za ovu biljku je 15 stupnjeva Celzijevih. Nisu joj potrebne duboke posude i ne zahtijeva nikakve posebne alate ili gnojiva. Jednom tjedno biljku trebate poprskati, a bazu listova umjereno zalijevajte. Vodu koja se skuplja u posudi redovito ispraznite.

Posudu u kojoj je biljka stavite u tanjurić od šljunka koji je djelomično napunjen vodom kako bi povećali vlažnost i doprinijeli stvaranju vlažne atmosfere koja odgovara ovoj biljci. Pripazite da korijenje nije potopljeno u vodu jer to može izazvati truljenje.

U roku od godinu ili dvije kada biljka počne ugibati nemojte se proglasiti antitalentom jer ova epifitna biljka ne živi dugo i počinje venuti nakon cvatnje. Ono što možete napraviti je presaditi mladice.

Uz lako održavanje i egzotičan izgled još jedan polus bromelije je činjenica da se nalazi na popisu biljaka koje poboljšavaju kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Studija s hlapivim organskim spojevima pokazala je da je ova biljka učinkovita u uklanjanju šest različitih kemikalija iz zraka, među kojima su aceton i benzen.

 

 

(zadovoljna.hr)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA