12.7 C
Sarajevo
21.09.2024

Bez miliona izbjeglica: U Siriji održani lokalni izbori

Režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada jučer je održao lokalne izbore u zemlji koja je već sedam godina poprište građanskog rata i u kojoj su miliona stanovnika raseljeni, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prvi izborni od početka rata u Siriji održani su na oko 59 posto teritorije koja je pod kontrolom snaga odanih Assadovom režimu. Biračka mjesta su zatvorena u ponoć, iako je zatvaranje prvobitno najavljeno za 17 sati.

Kandidati na izborima bili su predstavnici Assadove partije Baas ili toj opciji bliski pojedinci. Izlaznost na izborima bila je veoma slaba, uprkos tome što su uposlenici javnih ustanova primili prijetnju da će dobiti otkaz ukoliko ne glasaju.

- OGLAS -

Izbori su održani i u regiji Haseke koja je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK. Lokalni izvori javljaju da su teroristi YPG/PKK-a oslobodili zarobljene arapske kandidate i da nije došlo do nesuglasica s predstavnicima Assadovog režima koji su organizirali izbore.

Prema zvaničnim podacima Ujedinjenih nacija u Siriji status izbjeglice ima 5.598.000, a status raseljene osobe 6.600.000 ljudi.

- Advertisement -

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA