15.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Američki Senat usvojio paket ekonomske pomoći zbog koronavirusa

Američki Senat jednoglasno je podržao prijedlog zakona od dva trilona dolara ( dvije hiljade milijardi) koji je namijenjen pomaganju nezaposlenim radnicima i industrijama pogođenim epidemijom koronavirusa, kao i osiguravanju milijardi dolara za kupovinu hitno potrebne medicinske opreme.

Nakon  pregovora, duboko podijeljeni Senat sastao se i usvojio prijedlog sa 96 glasova za i bez ijednog glasa protiv, prenosi Reuters.

Prijedlog zakona će u petak biti na glasanju  Zastupničkog doma, nakon čega da bi stupio na snagu treba da ga potpiše  američki predsjednik Donald Trump.

- OGLAS -

“Odmah ću to potpisati”, rekao je Trump u srijedu novinarima.

Paket ekonomske pomoći, najveći do sada usvojen u Kongresu, predviđa fond od 500 milijardi dolara za ugroženu industriju i slična suma novca od koje će milionima američkih domaćinstava direktno biti uplaćeno do 3.000 dolara.

- Advertisement -

Zakonom će se također osigurati 350 milijardi dolara  za kredite za male poduzetnike, 250 milijardi dolara za proširenu pomoć za nezaposlene i najmanje 100 milijardi dolara za bolnice i druge zdravstvene sisteme.

Namjera ovog paketa je da pomogne  privredi  gotovinom, nastojeći zaustaviti negativni uticaj sve jače epidemije od koje  je u SAD-u umrlo više od 900 ljudi, a zaraženo je najmanje 60.000.

Samo dvije druge države, Kina i Italija, imaju više slučajeva koronavirusa, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da će Sjedinjene Države izgledati kao epicentar globalne pandemije koronavirusa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA