15.5 C
Sarajevo
19.10.2024

Dodik: Na sjednici smo usvojili smo zajedničku izjavu o evropskom putu BiH

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je nakon sjednice članova Predsjedništva BiH, da su on i hravtski član Predsjedništva Željko Komšić tražili da smijeni određeni broj ambasadora BiH.

Dodik je naglasio da je sjednica bila efikasna, te da su usvojili zajedničku izjavu o evropskim integracijama.

Na dnevnom redu sjednice se našlo više od deset tačaka.

Na sjednici je bilo riječi o migrantima, a Dodik je kazao da je u BiH do sada ušlo više od 23 hiljada migranata.

- OGLAS -

“Zaključili smo da se migrantima neće dati pravo azila, te želimo da na taj način spriječimo probleme”, kazao je Dodik.

On je rekao da se na sjednici razgovaralo i o sporazumima, a jedan od njih je i Sporazum o energetskoj efikasnost sa institucijama Evropske unije, kako bi se modernizovali i obezbijedili bolji uslovi.

- Advertisement -

Govoreći o razrješenju određenog broja ambasadora, Dodik je rekao da će za sedam dana pripremiti informacije o tome i pripremiti imenovanja za one koji budu razriješeni.

“Donijeli smo zaključak da pozovemo predsjednike iz bivših jugoslovenskih republika u posjetu. Takođe, dogovoreno je da prihvatimo pokroviteljstvo za biznis forum. Ja sam predlagao zaključak o izmjeni Poslovnika o radu Predsjedništva, ali to nisu prihvatili ostali članovi Predsjedništva BiH. To pitanje će biti pokrenuto u Parlamentarnoj skupštini BiH.”, rekao je Dodik.

Dodik je kazao i da je odbijen je memorandum koji je potpisao ambasador u Australiji da bi za svoje članove porodice omogućio neke benifite.

Na pitanje novinara da li je formiranje Ministarstva za evropske integracije u RS ustavno, Dodik je odgovorio da RS ima vidljivo mjesto u evropskim integracijama. RS imajući u vidu svoju organizaciji ima 72 odsto.

Na pitanje novinara kada se tačno nastavljaju konsultacije, Dodik nije odgovorio, ali je kazao da će najvjerovatnije u iduću srijedu biti poznata imena za sastav Vijeća ministara BiH.

Zahvalio se Džaferoviću i Komšiću što su pristali da se iz sale u kojoj je održana sjednica ukloni jedna zastava, a koja prema njegovom shvatanju predstavlja FBiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA