11.6 C
Sarajevo
23.09.2024

Vlada KS – Kratkoročni set mjera pomoći privredi do 31. marta

Koordinaciono tijelo za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede te poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogođenih krizom izazvanom pandemijom koronavirusa održalo je u nedjelju sastanak u Kantonu Sarajevo.

Ključni zaključak je da će Vlada Kantona Sarajevo do 31. marta donijeti kratkoročni set mjera pomoći privredi u cilju očuvanja radnih mjesta. On će podrazumijevati pomoć pravnim subjektima koji su pogođeni mjerama zabrane obavljanja djelatnosti iz oblasti turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva, prijevoza putnika, trgovine i slično, a posebno onima koji prema klasifikaciji djelatnosti obavljaju pretežitu djelatnost koja je obuhvaćena mjerama zabrane.

Također je zaključeno i da će srednjoročni set mjera biti donesen nakon rebalansa Budžeta Kantona Sarajevo, kao i da će se nakon završetka krize donijeti set dugoročnih mjera za oporavak kantonalne privrede.

- OGLAS -

Istaknuto je kako će Vlada pomoći poslodavcima koji su zadržali radnike, tako što će sufinansirati dio troškova za isplatu martovske i aprilske plaće. Podaci će biti prikupljeni od Porezne uprave o broju pravnih subjekata i broju zaposlenih radnika, koji su zadržani u radnom odnosu do 31. marta, odnosno 30. aprila 2020. godine.

Naglašeno je da su radnici odgovornost i Vlade i poslodavaca, da Vlada želi da pomogne privredi, ali i da poslodavci trebaju pokazati odgovornost i senzibilnost. 

- Advertisement -

Razmatran je i prijedlog mjera poslodavaca koji zahtijevaju i ukidanje parafiskalnih nameta i oslobađanje od zakupnine. Poslodavci su, također, istakli da zaposleni u javnom sektoru trebaju podijeliti teret krize solidarno sa realnim sektorom.

Najavljeno je da će Vlada danas organizirati sastanak sa sindikatima i načelnicima općina, kao i sa predstavnicima federalnog nivoa vlasti, kako bi se iznašla najbolja rješenja za privredu i radnike u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku je bilo i riječi o oslobađanju od plaćanja poreza na dobit za 2019. godinu, ali i zaključeno da se u konkretnom slučaju radi o nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako navode iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, učesnici  sastanka bili su premijer KS Mario Nenadić, ministar finansija Jasmin Halebić, ministar privrede Draško Jeličić, ministica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasna Agić, te predstavnici Udruženja poslodavaca i  Ekonomskog instituta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA