11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Hrvatski “žuti prsluci” najavljuju proteste, prvi kreću ove subote

Podsjetimo, prosvjedi “žutih prsluka” krenuli su u Francuskoj kao protest protiv povećanja poreza na gorivo, ali su se ubrzo pretvorili u opći bunt protiv reformi koje provodi francuski predsjednik Emmanuel Macron. Te proteste u Francuskoj obilježile su nemile scene nasilja po Parizu i ostalim francuskim gradovima, ali urodili su plodom, pa je tako francuska vlada prvo odustala od povećanja poreza na gorivo, a nakon toga se Macron ispričao prosvjednicima i obećao povećanje minimalne plaće i smanjenje poreza za umirovljenike.

Podstaknuti uspjehom francuskih demostranata, slični protesti počeli su se održavati i u drugim europskim zemljama poput Belgije i Nizozemske, a sada se sličan pokret formira i u Hrvatskoj.

Prvi protest u Zagrebu, Puli i Rijeci

- OGLAS -

Tako je na Facebooku otvorena grupa “Žuti prsluci Hrvatska” koja trenutno okuplja oko 10 hiljada ljudi. Grupu je osnovala izvanparlamentarna stranka Slobodna Hrvatska.

Kako prenosi hrvatski portal Index.hr, protesti hrvatskih “žutih prsluka” najavljeni su za ovu subotu i to u tri hrvatska grada, Zagrebu, Puli i Rijeci, s početkom u 12 sati.

- Advertisement -

Organizatori na proteste pozivaju sve one koji su nezadovoljni socijalnim statusom i prilikama koje vladaju u političkom i društvenom životu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA