20 C
Sarajevo
19.10.2024

FRA MILE BABIĆ O ZASJEDANJU SABORA: “Čović i Ljubić nas vraćaju na treći entitet koji je osuđen kao zločinački poduhvat”

Babić je saglasan sa stavom jednog od zastupnika u Saboru, koji je danas od Bože Ljubića zatražio da podnese ostavku jer je, kako je rekao, zajedno s Draganom Čovićem znatno doprinio lošem položaju Hrvata u BiH.

 

Teolog i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić u razgovoru za portal Vijesti.ba komentirao je neke od poruka koje su se jučer mogle čuti tokom zasjedanja Sabora Republike Hrvatske, na čijem je dnevnom redu Prijedlog deklaracije o položaju Hrvata u BiH.

- OGLAS -

Ponovnu priču o trećem entitetu, koja se zaobilaznim putem provlači kroz treću izbornu jedinicu, Babić je okarakterisao povratkom na politiku koju je osudila međunarodna zajednica.

“Stalno nas vraćaju na taj treći entitet, koji je osuđen kao zločinački poduhvat u Hagu”,  naglašava Babić, aludirajući na tzv. Herceg-Bosnu, čije je čelnike Haški tribunal pravomoćno osudio na ukupno 111 godina zatvora.

- Advertisement -

Babić je saglasan sa stavom jednog od zastupnika u Saboru, koji je danas od Bože Ljubića zatražio da podnese ostavku jer je, kako je rekao, zajedno s Draganom Čovićem znatno doprinio lošem položaju Hrvata u BiH.

“Oni su stalno u vlasti, nama je sve gore, a oni krive druge. Oni moraju ili dati ostavke ili biti smijenjeni. A ne da stalno budu u vlasti, a nama je sve gore i gore”, smatra Babić.

Kako prenosi portal Vijesti.ba, osvrnuo se i na stav Bože Ljubića, koji je u ime predlagača deklaracije kazao kako izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda nije u skladu s duhom Dejtona, dodavši da bi se “moglo utvrditi i da nije u skladu sa slovom Dejtona”.

“Ljudi uopće nisu politički školovani, samo zaglupljuju narod. Nacionalne vrijednosti su partikularne i to je posebno dobro, a ljudske su vrijednosti univerzalne. To je tako u svim demokratskim ustavima i politikama”, ističe Babić.

Međutim, navodi kako se etnička pripadnost nastoji prikazati važnijom od građanske.

“Njima je partikularno važnije od univerzalnoga. Oni to prikazuju kao smak svijeta, što je zaglupljivanje naroda. Stalno nam nameću nacionalne politike i ispada da je važnije biti pripadnik nacije, naroda, etnije, nego biti čovjek. To je pervertiranje demokratskog procesa. Mi smo prvo ljudi, pa tek onda Srbi, Hrvati i Bošnjaci”, zaključio je Babić.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA