1.6 C
Sarajevo
23.04.2024

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Britanska ekonomija je prošle godine ušla u plitku recesiju, potvrdile su službene brojke u četvrtak, ostavljajući premijeru Rišiju Sunaku izazov da uvjeri glasače da je ekonomija sigurna s njim prije izbora koji se očekuju kasnije ove godine.

Bruto domaći proizvod smanjen je za 0,1 odsto u trećem kvartalu i 0,3 odsto u četvrtom, što je nepromijenjeno u odnosu na preliminarne procene, saopćio je u četvrtak Državni ured za statistiku (ONS).

Brojke će biti razočaravajuće za Sunaka, kojeg je opoziciona Laburistička partija – koja je daleko ispred u anketama – optužila da nadgleda “Rišijevu recesiju”.

- OGLAS -

– Slaba početna tačka za BDP ove godine znači da će rast u kalendarskoj godini u 2024. vjerovatno biti ograničen na manje od jedan posto – rekao je Martin Beck, glavni ekonomski savjetnik u EY ITEM Clubu.

Britanska ekonomija je pokazala znakove da 2024. počinje snažnije, s mjesečnim rastom BDP-a od 0,2% u januaru, a nezvanična istraživanja pokazuju da je rast nastavljen u februaru i martu. Smanjenje poreza koje je najavio ministar finansija Džeremi Hant (Jeremy Hunt) i očekivanja smanjenja kamatnih stopa vjerovatno će pomoći ekonomiji 2024.

Međutim, Britanija je i dalje jedna od zemalja koje se najsporije oporavljaju od posljedica pandemije COVID-19. Krajem prošle godine, njena ekonomija je bila samo jedan posto veća nego krajem 2019. godine, dok je jedino Njemačka bila lošija među zemljama Grupe sedam.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA