11 C
Sarajevo
24.10.2024

Bundestag odobrio nacrt zakona: Radnicima u Njemačkoj će u decembru biti veće plate

Izračuni Njemačkog instituta za porezne obveznike pokazuju koliko veće će biti neto plate u decembru.

Dobre vijesti za porezne obveznike u Njemačkoj: Bundestag je odobrio nacrt zakona prema kojem će se takozvani osnovni dodatak (njem. Grundfreibetrag) za 2024. naknadno povećati za još 180 eura. Umjesto dosadašnjih 11.604 eura, sada će iznositi 11.784 eura.

Ako i Savezno vijeće u novembru to potvrdi, to će za značiti veću neto platu za sve radnike. Osnovna naknada je dio dohotka na koji se ne mora platiti porez. Ako se povećava, neto plaća će vam biti veća.

Budući da će 180 eura biti odobreno odjednom u decembru, na računima radnika će završiti više novca.

- OGLAS -

To se događa automatski, a poslodavac se brine za obračun. Uz to, tu je i retroaktivno povećanje granice porezne olakšice za djecu (njem. Kinderfreibetrag).

Povećava se za 228 eura na 6.612 eura. Ovisno o poreznom razredu, polovica porezne olakšice za djecu pripada svakom roditelju (porezni razred 4/4) ili se u cijelosti dodjeljuje jednom roditelju (porezni razred 3/5).

- Advertisement -

Porezna olakšica u eurima

Izračuni Njemačkog instituta za porezne obveznike pokazuju koliko veće će biti neto plate u decembru.

Prema tome, samci s bruto mjesečnom plaćom od 2.000 do 7.000 eura dobit će dodatnih oko 34 eura. Obitelji s dvoje djece dobivaju oko 62 eura više uz 3.000 eura bruto plaće; uz plaću od 3.500 do 8.000 eura bruto roditeljima ostaje dodatnih 68 eura neto.

Daljnja povećanja naknada najavljena su i za 2025. godinu. Za 2025. osnovni porezni odbitak trebao bi iznositi 12.096 eura, a za 2026. 12.348 eura.

To je neophodno kako bi se spriječila takozvana progresija. Jednostavno rečeno, pojam se odnosi na problem da ljudi zarađuju više, ali si još uvijek mogu priuštiti manje.

Kretanje plaća i cijena

Porezne olakšice redovito se povećavaju i usklađuju s novoizračunatim životnim minimumom za odrasle i djecu. Zato što se na njega ne smije obračunavati porez na dohodak. Svake dvije godine vlada predstavlja izvješće o životnom minimumu, koje, između ostalog, uzima u obzir kretanje plaća i cijena u Njemačkoj.

Dok će porezno opterećenje sljedeće godine vjerojatno pasti, doprinosi za socijalno osiguranje ići će u drugom smjeru. Očekuje se značajan porast doprinosa za zdravstveno osiguranje, navode njemački mediji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA