17.7 C
Sarajevo
27.07.2024

Cijene nafte prošle godine pale više od 20 posto

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice blago porasle, ali u cijeloj prošloj godini pale su više od 20 posto jer je koronakriza izazvala pad potražnje za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla 1 posto, na 51,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 48,52 dolara.

U cijeloj prošloj godini na londonskom je tržištu cijena barela pala 21,5, a na američkom 20,5 posto.

- OGLAS -

U martu i aprilu prošle godine, tokom prvog vala pandemije koronavirusa koji su vlasti nastojale suzbiti ograničenjem kretanja i zatvaranjem poslovanja, cijene su nafte oštro pale i zaronile na najniže razine u posljednjih 20-ak godina.

Tako je, naprimjer, zbog oštrog pada potražnje, na londonskom tržištu cijena barela potonula na samo 15,98 dolara, najnižu razinu od 1999. godine.

- Advertisement -

Na američkom su tržištu, ipak, trgovci jedno kraće vrijeme čak i plaćali kupcima samo da bi preuzeli naftu kako bi izbjegli visoke troškove skladištenja. Zbog toga je u jednom trenutku cijena barela pala i u negativno područje.

No, kasnije su cijene nadoknadile velik dio gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima, što je potaknulo oporavak gospodarskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Posljednjih mjeseci cijene su rasle i zahvaljujući razvoju cjepiva protiv koronavirusa, što je potaknulo nadu da će se uskoro gospodarske aktivnosti u svijetu normalizirati, a potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

Međutim, broj zaraženih koronavirusom i dalje raste u mnogim zemljama svijeta, a pojavio se i novi soj virusa, koji se širi brže od dosadašnjeg. Zbog toga su trgovci na oprezu.

Anketa koju je Reuters proveo među trgovcima pokazuje da ne očekuju značajniji rast cijena u 2021.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetsko gospodarstvo, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Trgovci pažljivo prate i proizvodnju. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici trebali bi u januaru povećati proizvodnju za 500.000 barela dnevno, prenosi SEEbiz.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA