13.8 C
Sarajevo
17.09.2024

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla jer su, nakon izvješća o inflaciji u SAD-u, splasnula očekivanja o oštrom rezu kamatnih stopa američke središnje banke.

Potrošačke su cijene, naime, u augustu porasle 0,2 posto na mjesečnoj razini, kao što se i očekivalo, no temeljna stopa rasta cijena, iz koje su izuzete cijene energije i hrane, porasla je više nego što se očekivalo – za 0,3 posto.

Ti podaci nisu promijenili uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u septembru smanjiti kamatne stope, nakon višegodišnjeg vođenja restriktivne monetarne politike.

- OGLAS -

No, sada je gotovo sigurno da će Fed kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, a ne, kao što su neki očekivali, za 0,50 postotnih bodova.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101,76 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,45 bodova.

- Advertisement -

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 141,50 na 142,55 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1010 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1040 dolara.

Danas će čelnici Europske središnje banke održati redovnu sjednicu, a na tržištu se očekuje da će smanjiti kamatne stope za daljnjih 0,25 postotnih bodova.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,62 posto, na 71,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,56 posto, na 67,70 dolara.

Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle, što se, kao i jučer na Wall Streetu, ponajviše zahvaljuje rastu tehnološkog sektora, dok je nakon izvješća o inflaciji u SAD-u dolar ojačao.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 3,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,7 i 1,7 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu. Dow Jones ojačao je 0,31 posto, dok je S&P 500 porastao 1,07, a Nasdaq indeks 2,17 posto.

To se ponajviše zahvaljuje rastu tehnološkog sektora za prosječno 3,3 posto. Pritom je cijena dionice Nvidie skočila 8 posto, nakon vijesti da bi američke vlasti mogle dozvoliti izvoz naprednih čipova te kompanije u Saudijsku Arabiju.

I na azijskim su burzama jutros najviše porasle cijene dionica tehnoloških kompanija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA