7.7 C
Sarajevo
22.09.2024

Dolar oslabio, trgovci u strahu od epidemiju koronavirusa

Dolar je danas oslabio prema jenu i švicarskom franku  trgovini na međunarodnim tržištima valuta budući da je širenje koronavirusa potaknulo strah od recesije, natjeravši trgovce na kupovinu imovine koju smatraju sigurnim ulaganjem u nesigurnim vremenima.

Dolar je prema jenu oslabio 0,88 posto, kliznuvši na 108,61 jen. Bio je na gubitku i prema švicarskom franku, i to 0,1 posto, te se njime trgovalo po 99,65 centima.

Euro je pak oslabio prema dolaru, i to 0,17 posto, kliznuvši na 1,0979 dolara.

- OGLAS -

Dolarov indeks u poređenju sa šest ostalih ključnih svjetskih valuta bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosio je 98,50 bodova.

Nade da će epidemija koronavirusa biti ograničena na Kinu ustuknule su ove sedmice pred strahom od širenja zaraze na cijeli svijet. Mjere obuzdavanja virusa poremetile su nabavne lance, svjetsku privredu i finansijska tržišta.

- Advertisement -

U takvim je uvjetima ojačala potražnja za valutama koje ulagači smatraju sigurnim utočištima u nesigurnim vremenima, poput jena i švicarskog franka.

Trgovci su počeli prodavati i valute blisko povezane s mogućom recesijom, pa je australski dolar, uvelike oslonjen na rast kineskog i globalnog gospodarstva, potonuo jedan posto prema američkom imenjaku, na 65,04 američka centa, najnižu razinu u 11 godina.

“Virus je temeljito uzdrmao globalna tržišta”, konstatira Marc-Andre Fongern iz Fongern Global Forexa.

“Cijene dionica padaju a u doglednoj budućnosti očajno loši ekonomski podaci vjerojatno će biti pravilo a ne iznimka. Zato su trgovci i dalje skloni jenu”, zaključuje Fongern.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA