11.6 C
Sarajevo
18.10.2024

Dragana Jovanović: Uspjeh je maksimiziranje vlastitih potencijala. Našu budućnost nam niko ne može uzeti.

U BiH je teško uspjeti, a pogotovo se to odnosi na manja mjesta. Ipak i u takvim sredinama postoje lijepe i uspješne priče. Srebrenica je sinonim za bol, tugu i patnju, ali i nakon svih nevolja koje su je zadesile ona živi i danas, a tome svjedoči Dragana Jovanović, direktorica Udruženja ”Prijatelji Srebbrenice”.

”Srebrenica je samo u jednu ruku različita od ostalih djelova BiH, ali istovremeno mi imamo iste probleme kao i svi ostali u BiH. Snove u Srebrenici je moguće ostvariti u istoj onoj mjeri koliko  je to moguće i u drugim sredinama u našoj domovini”, kazala je Dragana pa je dodala:

”Srebreničani bi voljeli da se manje priča o onome što se dogodilo ratnih godina, prvenstveno zbog toga što se i danas ovdje živi. Valja nam i sutra zajedno živjeti. Voljela bih kada bi se o Srebrenici pozitivnije pričalo. Za mene je uspjeh i svaka nagrada koju osvoje naša djeca na školskim takmičenjima.”

- OGLAS -

U Srebrenici su se uvijek rađali dobri, uspješni i inteligentni ljudi, kaže Dragana.

”Srebrenica je izuzetno interesantno područje koje je izrodilo mnoge uspješne ljude i u BiH i u cijelom svijetu. Srebrenica ima samo jedan problem. Naša sudbina se piše u Sarajevu i Banjoj Luci i u njihovim međusobnim potkusurivanjima. Ono što je relano je život u Srebrenici. Naš grad je jedan od rijetkih prijemjera multietničnosti u BiH.”

- Advertisement -

Dragana u intervjuu za FACE televiziju objašnjava šta za nju predstavlja uspjeh.

”Uspjeh je izgradnja najbolje verzije sebe. To je individualna kategorija, ali uvijek morate maksimalizirati vlastite potencijale kako biste radili ono što volite i bili ondje gdje želite. U BiH moramo raditi na tome da se svakom pojedincu omogući da ostvari svoje pune potencijale”, kazala je Dragana, pri tome objašnjavajući kako je ona uspjela i kako je nastala jedna pozitivna priča u Srebrenoj dolini:

”Rođena sam Sarajka. Moji su porjeklom iz Srebrenice i došla sam ovdje graditi život. Radila sam u jednoj holandskoj organizaciji. Taj posao mi je pomogao da se vratim u život. Bila sam na najnižoj stepenici depresije nakon rata i nisam mogla funkcionisati na pravi način. Međutim ti ljudi za koje sam radila su mi vratili vjeru u dobrotu i pokazali su mi da vrijedim. Kada se organizacija zatvarala, rodila se ideja za osnivanjem udruženja koje će raditi u Srebrenici za dobrobit svih.Oni su mi pomogli da osnujem Prijatelje Srebrenice.”

Naša sagovornica objašnjava i koji je glavni cilj djelovanja udruženja.

”Naš primarni cilj su mladi ljudi. Želimo im pomoći. Shvatili smo da mladim ljudima koji su se vratili i žive u Srebrenici moramo pružiti nadu u bolje sutra. Željeli smo dokazati da život u Srebrenici postoji i prije i poslije 11. jula.”

Za kraj razgovora Dragana je naglasila da se svakom mladom čovjeku, ma gdje god živio u BiH moraju omogućiti normalni uslovi za život.

”Naše društvo je na potpuno pogrešnom putu i hitno nam je potrebna depolitizacija društva u svim njegovim sferama, a sve kako bi nam svima bilo bolje”, kazala je direktorica Udruženja ”Prijatelji Srebrenice”.

Poslovica i savjet o životu za kraj ovog razgovora. Kaže Paulo Koeljo: Jednog dana probudit ćeš se i više neće biti vremena da uradiš stvari koje si oduvijek želio uraditi. Uradi ih sad!

Cjelokupan intervju sa direktoricom Udruženja ”Prijatelji Srebrenice” pogledajte u videoprilogu.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA