8.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Erdogan: Turska je zaustavila trgovinu s Izraelom koja je iznosila 9.5 milijardi dolara

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da Turska ne može ostati samo nijemi posmatrač izraelskih napada na nevine palestinske civile i da je obustavila trgovinske odnose s Izraelom u iznosu od 9,5 milijardi dolara.

Nakon klanjanja džuma-namaza u istanbulskoj džamiji Cilehane na Uskudaru, Erdogan je u obraćanju novinarima kazao da je neprihvatljivo to što Izrael čini i što je u napadima do sada ubio oko 40.000 Palestinaca.

“Kao muslimani, nezamislivo je da stojimo po strani i gledamo kako se ovo dešava. Poduzeli smo potrebne korake”, kazao je Erdogan.

- OGLAS -

Podsjetivši kako su neke turske opozicione stranke zlonamjerno u predizbornoj kampanji kritikovale odnose Turske i Izraela, Erdogan je kazao da su bez naglih poteza i uz dobro promišljanje zaustavili trgovinu.

“Izbori su sada završeni i mi smo preduzeli ovaj korak. Razgovarali smo o tim izraelskim pristupima prije nego što su ovi događaji počeli, odnosno nisam održao sastanak s Netanyahuom u Americi tek onako. Mogli su se preduzeti neki koraci između Turske i Izraela, ali Netanyahu je, nažalost, pokazao tu okrutnost prema ovoj deci, ženama i starcima Palestine”, kazao je Erdogan.

- Advertisement -

Ističući kako cijeli Zapad radi za Izrael, posebno SAD, Erdogan je kazao da je tim zapadnjačkim resursima i izraelskim bombama na smrt osuđen nevini i siromašni narod Palestine.

“Više nismo imali strpljenja. Krenuli smo svojim koracima. Obim trgovine između nas bio je 9,5 milijardi dolara. Ova vrata smo zatvorili”, zaključio je Erdogan, prenosi Anadolu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA