15 C
Sarajevo
27.07.2024

Europska unija: Pojačan nadzor platforme Booking

Europska komisija objavila je u ponedjeljak, 13. maja, da je holandska platforma za rezervaciju smještaja Booking.com stavljena pod nove strože mjere za zaštitu konkurencije, koje je EU uvela za nekoliko tehnoloških giganata.

Zakon o elektronskom tržištu (DMA) namijenjen je da obezbjedi nadzor i ograničenje zloupotrebu dominantnog položaja velikih tehnoloških kompanija na online tržištima da bi se bolje zaštitio nastanak i rast startupova u Europi i poboljšala ponuda korisnicima.

Mjere se od početka marta već primjenjuju na servise pet američkih tehnoloških giganata – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft i na društvenu mrežu TikTok, u vlasništvu kineske grupe ByteDance.

- OGLAS -

Prema novim propisima tim kompanijama se uvodi niz mjera ograničenja kako bi se spriječila nelojalna konkurencija.

Booking je važan akter u evropskom turističkom ekosistemu, i mi ćemo se uvjeriti da će on u potpunosti poštovati svoje obaveze”, rekao je evropski komesar za digitalizaciju Thierry Breton.

- Advertisement -

Bookingu je dat rok od šest mjeseci da uskladi poslovanje sa novim pravnim odredbama.

Europska komisija je objavila i da je otvorila istragu da sazna da li nove mjere treba također da se primjene na društvenu mrežu X, u vlasništvu Elona Muska. Kako je navedeno o tome će se izjasniti za pet mjeseci.

Grupe koje su obuhvaćene evropskim Zakonom o digitalnim tržištima na primjer treba da obavijeste Brisel o svakom planu kupovine neke digitalne kompanije u Europi, bez obzira na njenu veličinu.

Cilj je da se spriječi kočenje inovacije i kupovina, čiji je jedini cilj eliminacija konkurenta, piše Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA