15.5 C
Sarajevo
21.05.2024

Evropska unija i Japan otvorili najveću zonu slobodne trgovine u svijetu

Sporazum je i odgovor dviju strana na protekcionističke prijetnje, posebno one predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, a obuhvata područje sa oko 635 miliona ljudi.
 
– Evropa i Japan šalju poruku svijetu o budućoj otvorenoj i poštenoj trgovini – napisao je u izjavi predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Ovaj sporazum pokazuje da je trgovina više od samih kvota i carina ili miliona i milijardi, budući da se radi o vrijednostima, načelima i poštenju – dodao je Juncker.

To uključuje načela rada, sigurnosti, zaštite klime i potrošača.

– Ovaj sporazum ima sve to – rekla je evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom.

- OGLAS -

On uklanja carine i doprinosi globalnim pravilima, istovremeno pokazujući svijetu da oboje ostajemo uvjereni u prednosti otvorene trgovine. Obaveze iz Pariskog sporazuma o klimi također su uključene u sporazum – napomenula je Malmstrom.

Japan će, po sporazumu, ukinuti carine na 94 posto uvoza iz EU-a, uključujući i za 82 posto poljoprivrednih i ribarskih proizvoda.

- Advertisement -

Sporazumom se, naprimjer, ukidaju japanske carine na sireve gauda i cheddar, koje iznose skoro 30 posto, kao i na vino, koje se u prosjeku carini sa 15 posto.

Evropska unija će sa svoje strane ukinuti carine na 99 posto uvoza iz Japana. Tokom osam godina nakon početka primjene sporazuma bit će ukinute carine na japanske automobile, a u šest godina na televizore, što je posebno važno za Japan.

Sporazum je sklopljen u razdoblju napetosti u globalnoj trgovini, nakon što je Trump, između ostalog, uveo carine na uvoz čelika i aluminija i krenuo razmatrati carine za automobilsku industriju koje bi mogle pogoditi i Evropsku uniju i Japan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA