1.6 C
Sarajevo
23.04.2024

Fajon nakon sastanka s Konakovićem: Sarađivali smo u postupku otvaranja pregovora, nastavit ćemo i dalje

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanja Fajon boravi u radnoj posjeti BiH. Sastala se sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Poručila je kako je sretna zbog Bosne i Hercegovine, ali i uloge koju je Slovenija imala da bi BiH dobila zeleno svjetlo. Iznijela je i svoje mišljenje da li BiH sa OHR-om, stranim sudijama i EUFOR-om može ući u EU.

Ministar Konaković kazao je kako je na sastanku ponovoljeno da za BiH ne postoji alternativa u ekonomskom smislu osim EU.

- OGLAS -

“Nemamo alternativu ni za izvoz, investicije ni kreiranje radnih mjesta. Ne smeta nam što neko gaji tradicionalne, istorijske i neke druge veze s drugim zemljama, ali je priča o razvoju ekonomije BiH i prije svega ostanku ljudi, isključivo vezana za proces integracija u EU. Paralelno se dešava proces razvoja Zapadnog Balkana, integracija našeg tržišta u evropsko i dobijamo priliku za popravljanje dijela koji nam ne ide baš dobro, a to je privlačenje investicija, posebno stranih”, kazao je Konaković.

Istakao je kako će BiH od 2032. udvostručiti penzioni fond koji se sada finansira ne tako lako. Poručio je kako ljude mogu zadržati samo ako im se ponude isti ili slični uslovi koji se nude u zemljama EU.

I Konaković i Fajon su potvrdili da BiH i Slovenija imaju dobre bilateralne odnose, ali da ima i nekoliko stvari koje treba riješiti – uskoro, nadaju se oboje.

“Lijepo je doći u grad kada vidite evropske zastave, čujete samo pozitivne priče i ushićenje ljudi u vezi istorijskog početka. Jako sam sretna i ponosna da je Slovenija igrala jako bitnu ulogu i pomagala proces, sarađivali smo u postupku i to ćemo raditi i dalje. Otvaranje pregovora je težak postupak i nije bitan samo cilj – članstvo u EU, koliko reforme koje znače poboljšanje života ljudi. Slovenija je velika prijateljica BiH. Drago mi je zbog mlađih generacija da država ide putem hitnih reformi. Danas sam imala priliku doživjeti lijepu priču s uspješnim poduzetnicima i mladima u BiH koji su pokazali i drugi pogled – kako BiH ima potencijal, znanje, uspješne priče i perspektivne mlade koji žele ostati u državi. S procesom početka reformi i usklađivanja sa EU dobit ćete i finansijska sredstva EU, to će značiti dodatni pogon za ekonomiju”, kazala je Fajon.

Poručila je da je BiH uvijek bila i da će biti dio Evrope te da je 2030. godina ključna. Navela je kako će Slovenija pomoći u svemu koliko bude mogla.

Na pitanje novinara da li BiH može ući u EU sa OHR-om, stranim trupama i stranim sudijama, Fajon je odgovorila: “Iskreno vjerujem da članstvo BiH u EU znači istovremeno da nisu potrebne strane organizacije. BiH će do članstva napraviti dug put reformi i kada bude u EU to neće biti potrebno.  Kada BiH uradi sve potrebne reforme, neće joj biti potrebna tuđa prisustnost.”

Konaković je istakao kako misli da nam ne trebaju strane sudije niti OHR, ali da je zbog toga potrebno da se ispune svi uslovi kako bi se OHR zatvorio, a domaći eksperti zamijenili strane sudije.

“Onoga dana kada uđemo u EU neće biti niti jednog stranca”, zaključio je Konaković.

Konaković je Tanji Fajon uručio i zahvalnicu za njen doprinos BiH na putu ka EU.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA