1.6 C
Sarajevo
23.04.2024

Koliko je novca stiglo iz dijaspore u BiH? Podaci bi vas mogli šokirati!

Jedno od objašnjenja moglo bi se kriti u podacima Centralne banke BiH, prema kojima doznake iz inozemstva bilježe rekordne iznose.

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u februaru 2024. godine ostvario je rast od 13,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Promet prehrambenim proizvodima porastao je za 14,5 posto.

Stalne cijene

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine namalo ostvario je rast od 18,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

- OGLAS -

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da ga rast prometa u tekućim cijenama ne čudi, jer uključuje inflaciju i ne mora značiti rast ukupnog prometa, već veću vrijednost zbog poskupljenja, piše “Avaz”.

“U tom slučaju prodaja može biti čak i manja, a da ima veću vrijednost. S druge strane, rast prometa izražen u stalnim cijenama trebao bi predstavljati stvarni rast prodaje, a to je u našim okolnostima neobično, uzimajući u obzir kontinuirani pad broja stanovnika. Dijelom se može pokušati objasniti većim brojem turista, ali nisam siguran da u ovo doba godine to može biti dovoljno objašnjenje”, kaže Gavran.

Povećanje plaća

Jedno od objašnjenja moglo bi se kriti u podacima Centralne banke BiH, prema kojima doznake iz inozemstva bilježe rekordne iznose. U 2023. godini, lični transferi dijaspore iznosili su 3,79 milijardi KM i za 203 miliona KM su veći u odnosu na godinu ranije.

“Povećanja primanja, plata i penzija uglavnom su zaostajala za inflacijom i opet ne mogu objasniti ovakav trend. Imali smo i pojavu prekogranične kupovine, jer građani Hrvatske često, a iz Srbije rjeđe, dolaze kod nas u kupovinu”, ističe analitičar Igor Gavran.

Realni indeks prometa

U odnosu na baznu 2021. godinu, realni indeks prometa prehrambenih proizvoda u februaru 2024. godine ostvario je rast od 22,3 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima ostvario rast od 65,5 posto. Promet od trgovine namalo motornim gorivima porastao je za 21,5 posto. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA