11.6 C
Sarajevo
03.05.2024

Kompanija, koja u BiH želi graditi projekt od milijardu KM, godinama nema prihoda

Već oko pet godina najavljuje se početak izgradnje Crystalica, stambeno-poslovnog kompleksa u Tuzli, koji je navodno promijeniti izgled grada i koštati oko milijardu KM.

Investitor je kompanija ARBA, a navodno je u međuvremnu dobila urbanističku i lokacijsku dozvolu, pa se skoro svake godine iznova najavljuje početak gadnje, piše BiznisInfo.ba.

Inače, vlasnici kompanije ARBA su Marlon Afzal Abdoelrahiman i Mohamed-Azem Rodjan s nizozemskim adresama.

- OGLAS -

Gradnja kompleksa predviđena je na lokaciji nekadašnje Livnice čelika u Tuzli koju je kupio načelnik Kalesije Sead Džafić.

Trenutno nije jasno kakav je odnos Džafića sa investitorima, odnosno da li se on povukao iz projekta kao se nezvanično govorilo.

Ono što je zanimljivo da ova kompanija godinama posluje bez ikakvih prihoda i sa gubicima.

Posljednje četiri godine firma je imala 0 KM prihoda. Prošle godine je poslovala s gubitkom od 30 hiljada KM i imala je jednog zaposlenog. Kompanija ima imovinu od oko 400 hiljada KM, ali i obaveze od oko 620 hiljada KM, piše Biznisinfo.

Cijeli kompleks je baziran na ideji kristala od soli koja je inače simbol Tuzle. Crystalico bi trebao biti sastavljen od pet jedinstvenih kula u obliku kristala soli, a izgradnja bi trebala trajati više od pet godina.

Planirano je da kompleks sadržava stambeno-poslovne prostore, restorane, salone, dječija igrališta, kao i uređene saobraćajnice sa kružnim tokovima.

Ranije je Gradsko vijeće Tuzle prihvatilo Regulacioni plan Irac-jug što je otvorilo mogućnost za izgradnju kompleksa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA