2 C
Sarajevo
22.02.2024

Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa od 1. februara

Beograd i Priština su pred novim izazovom u dijalogu o normalizaciji odnosa poslije odluke Kosovske centralne banke (CBK) da će od 1. februara jedina dopuštena valuta na Kosovu biti euro, čime se dinar isključuje iz platnog prometa.

„Jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija – u gotovinskom platnom sistemu na Kosovu je euro, također jedina valuta prema članu 11. Ustava Kosova i članova 16. 17 i 18 Zakona br.03/l-209 o Centralnoj banci Kosova“, navodi se u članu 34. o gotovinskom plaćanju Uredbe CBK.

U sljedećem članu naglašeno je da je CBK jedina montarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute eura za opticaj na Kosovu.

- OGLAS -

Što se tiče ostalih valuta, u ovoj uredbi, navodi se da one koje nisu euri na Kosovu mogu da se koriste „samo kao dragocjenosti za skladištenje u fizičkom obliku“ ili na bankovnim računima u valutama koje nisu euri.

Također, druge valute mogu da se koriste i za međunarodno plaćanje ili za devizne aktivnosti. Kada je u pitanju zamjena valuta, na Kosovu se od sada može vršiti isključivo u institucijama koje imaju licencu CBK da vrše ovakve usluge.

„Sve druge odredbe, koje su u suprotnosti sa ovom uredbom, stavljaju se van snage od trenutka stupanja na snagu ove Uredbe“, stoji u jednoj od odredbi.

Još jedna od odluka je i ta i da se od 1. februara iz opticaja povlače novčanice od 500 eura zbog zaštite od širenja falsifikovanja novca.

Iako se u ovoj uredbi na spominju dinari, da će oni nestati sa Kosova, to već dva dana za redom najavljuje prvi čovjek Srbije. Da će se obustaviti platni promet Srbije, posredno je danas „de fakto“ potvrdio i izaslanik EU Miroslav Lajčak.

„Upoznat sam sa tim. Razgovarao sam sa Besnikom Bisljimijem“, kaže. On, međutim, vjeruje da ukoliko do toga dođe, „da to neće dovesti do opasne situacije“, odnosno, da će se pronaći rješenje „bez negativnih posljedica“.

Platni promet Srbije u kontinuitetu funkcioniše na Kosovu i nakon rata 1999. godine u većinskim srpskim sredinama. Dinari su preko Trezora u opticaju u trgovini, srpskim institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim djelatnostima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA