17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Kriza sve jača: Evropske banke rapidno otpuštaju uposlenike, gase više od 60.000 radnih mjesta!

Pritisnuti višegodišnjim negativnim kamatnim stopama Evropske centralne banke, usporavanjem ekonomskog rasta, Brexitom i pooštravanjem regulative, zajmodavci širom Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Španije i Švajcarske zajedno su najavili ove godine gašenje više od 60.000 radnih mjesta, piše Financial Times, prenose agencije.

Broj zaposlenih u prvih deset banaka u Evropi po tržišnoj kapitalizaciji pao je od 2008. godine za 20 posto na 1,1 milion. Nasuprot tome, u prvih deset banaka u SAD taj pad iznosi oko 7,0 procenata.

Ovoliko smanjenje broja zaposlenih velikim dijelom potiče iz posrnulih investicionih banaka u regionu, koje trpe zbog opšteg pada prihoda i kontinuiranih gubitaka tržišnih udjela zbog američkih konkurenata.

- OGLAS -

Rejting agencija Moody’s, koja je ove sedmice promijenila prognozu budućih izgleda globalnog bankarstva sa stabilnih u negativne, upozorava da će se “jaz u pogledu profitabilnosti između banaka iz eurozone i njihovih rivala u svijetu dodatno produbiti“ u srednjem roku, uprkos velikom smanjenju broja zaposlenih.

“Troškovi smanjenja viška kapaciteta kroz restrukturiranje… opterećuju bilans unaprijed, a povećanje profitabilnosti kao rezultat toga će se dobiti tek u dugom roku“, upozorili su analitičari u izveštaju.

- Advertisement -

Narednih nekoliko godina moglo bi da donese još veći udarac zaposlenima. Mnogi vodeći zajmodavci u regionu se pripremaju za potencijalni talas konsolidacije do kojeg moglo da dođe s obzirom na to da “omekšava” protivljenje evropskih političara i regulatora stvaranju potpune bankarske unije.

To bi raskričilo put prekograničnim spajanjima koja bi neminovno dovela do “optimizacije” kadrova eliminisanjem radnih mjesta koja se preklapaju, a ne treba zanemariti ni dalju digitalizaciju poslovanja koja smanjuje potrebu za ljudskim radom, posebno u poslovanju sa stanovništvom, zaključuje Financial Times, prenosi Tanjug.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA