15.5 C
Sarajevo
23.09.2024

Ministar financija SAD-a: Ako produljimo mjere ograničenja može doći do trajne štete

Ministar financija Sjedinjenih Država Steven Mnuchin rekao je zastupnicima da se američko gospodarstvo možda nikada neće u potpunosti oporaviti ako države mjesecima produlje mjere ograničenja.

Mnuchin upozorava da bi produljenje mjera moglo uzrokovati “trajnu” štetu, piše The New York Times.

Jerome H. Powell, predsjednik američkih Federalnih rezervi, i ministar financija Steven Mnuchin rekli su danas pred zastupnicima da je ekonomija i dalje krhka te da rade na pružanju pomoći tvrtkama i kućanstvima. Mnuchin je dodao kako se ekonomija možda neće u potpunosti oporaviti ako države mjesecima produlje mjere ograničenja.

- OGLAS -

“Postoji rizik od trajne štete”, rekao je Mnuchin članovima senatskog Odbora za bankarstvo.

“Koliko zaposlenika treba dati svoj život da bi se naš BDP povećao za pola posto?”

- Advertisement -

Republikanci i demokrati koji se nalaze u odboru ponudili su različita mišljenja o brzini ublažavanja mjera. Senator Sherrod Brown, demokrat iz Ohija, kritizirao je Mnuchina jer je poticao zaposlenike da se vrate na svoja radna mjesta prije nego što je situacija sigurna u zdravstvenom smislu.

“Koliko zaposlenika treba dati svoj život da bi se naš BDP povećao za pola posto?” upitao je Brown.

I republikanski i demokratski zastupnici te ekonomisti primijetili su kako su Mnuchin i Jerome H. Powell previše oprezni i ne riskiraju dovoljno u pokušajima poboljšanja gospodarstva. Kada završi pandemija, smatraju neki od zastupnika, brzina oporavka uvelike će ovisiti o tome je li savezna vlada uistinu učinila sve kako bi pomogla tvrtkama i kućanstvima da opstanu za vrijeme krize.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA