15.5 C
Sarajevo
27.09.2024

Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq, jer se ulagači nadaju da će uskoro početi cijepljenje protiv koronavirusa, a potom uslijediti brzi oporavak gospodarstava.

Dow Jones ojačao je 185 bodova ili 0,63 posto, na 29.823 boda, dok je S&P 500 skočio 1,13 posto, na 3.662 boda, a Nasdaq indeks 1,28 posto, na 12.355 bodova.

Nakon što su u studenom sva tri indeksa skočila više od 10 posto, i prvog dana prosinca nastavljen je njihov rast, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine.

- OGLAS -

Ulagače, ionako optimistične jer se uskoro očekuje primjena cjepiva protiv koronavirusa, potaknule su daljnje naznake oporavka kineskog gospodarstva.

PMI indeks proizvodne aktivnosti, koji sastavljaju tvrtke Markit i Caixin, dosegnuo je u studenom 54,9 bodova, najvišu razinu u 10 godina, što je još jedna naznaka brzog oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize.

- Advertisement -

Podaci su jučer pokazali da je i u nekim drugim zemljama proizvodna aktivnost u studenom snažno porasla.

Premda su u SAD-u aktivnosti posustale zbog uvođenja novih restriktivnih mjera u nizu saveznih država, to nije omelo ulagače.

Posljednjih mjesec dana, od kada su zaredale pozitivne vijesti o cjepivu protiv koronvirusa, cijene dionica na svjetskim burzama gotovo neprestano rastu jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

Uz to, središnje banke širom svijeta popustile su monetarnu politiku, pa su financijska tržišta preplavljena svježim novcem koji uglavnom ide na tržišta dionica, s obzirom na rekordno niske kamatne stope u svijetu.

Zbog toga se MSCI indeks svih svjetskih burzi kreće na najvišim razinama u povijesti.

„Radi se o optimizmu u vezi cjepiva. Ulagači se nadaju da će se gospodarstva brzo oporaviti kada bude riješen zdravstveni problem”, kaže Bill Northey, direktor u U.S. Bank Wealth Management.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u dodatne gospodarske poticaje jer se u posljednje vrijeme uvriježilo da na gotovo svaku naznaku usporavanja oporavka slijede nove fiskalne ili monetarne poticajne mjere.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,89 posto, na 6.384 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,69 posto, na 13.382 boda, a pariški CAC 1,14 posto, na 5.581 bod.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA