15 C
Sarajevo
28.06.2024

Nezaposlenost u Sjedinjenim Američkim Državama porasla prvi put u dvije i po godine

U prethodne četiri sedmice na berzu se prijavljivalo u prosjeku gotovo 233 hiljade otpuštenih radnika sedmično, najviše u devet mjeseci, pokazali su podaci Ministarstva rada.

Potražnja za radnom snagom u SAD-u posustaje, signalizirajući da se poslodavci sve teže nose s teretom visokih troškova zaduživanja, upozoravaju stručnjaci.

U prethodne četiri sedmice na berzu se prijavljivalo u prosjeku gotovo 233 hiljade otpuštenih radnika sedmično, najviše u devet mjeseci, pokazali su podaci Ministarstva rada.

Raste i broj nezaposlenih koji produžavaju zahtjeve za isplatom naknade za nezaposlenost, dosegnuvši u pretprošloj sedmici 1,828 miliona, najviši nivo od početka godine.

- OGLAS -

Podaci se odnose na razdoblje tokom kojeg je vlada anketirala poslodavce za potrebe izvještaja o zapošljavanju u junu.

U maju poslodavci su bili neto otvorili 272 hiljade novih radnih mjesta, nadmašivši mjesečni prosjek u prethodnih 12 mjeseci, prema izvještaju ministarstva rada.

- Advertisement -

Stopa nezaposlenosti porasla je ipak prvi puta od januara 2022. godine, dosegnuvši 4.0 posto, što signalizira da otpušteni radnici možda teško pronalaze novi posao.

Prijave otpuštenih radnika na berzu navode na zaključak da juni neće donijeti reprizu dobrih rezultata iz maja, zaključuje glavni američki ekonomist u Oxford Economicsu Ryan Sweet.

Centralna banka potcjenjuje naznake problema, smatra Sweet.

Fed je agresivno podigao kamatne stope kako bi obuzdao inflaciju, a zapošljavanje mu je važan kriteriji u kreiranju monetarne politike.

“Fed bi trebao svrnuti pažnju na rizike na tržištu rada”, smatra Sweet.

Njegovo mišljenje dijeli i glavni ekonomist Pantheon Macroeconomicsa Ian Shepherdson.

“Američki Fed previše je optimističan u procjenama nezaposlenosti”, upozorava Shepherson.

U junu Fed je potvrdio da u ovoj godini očekuje stopu nezaposlenosti od četiri posto. U 2025. trebala bi porasti na 4,2 posto i biti nešto viša no što su u banci do sada očekivali.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA