23.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Nikšić i Konaković u Neumu: Svjesni smo izazova koji su pred nama, učinit ćemo sve da sprovedemo zakone

U okviru otvaranja Energetskog samita u Neumu, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, u svom uvodnom obraćanju zahvalio se međunarodnim zvaničnicima na podršci, te je dodao kako se nekada više oni trude riješiti sve izazove, nego zvaničnici u BiH.

“BiH je složena zemlja, naročito po političkoj situaciji. Nijednu temu ne možete odmaći od njene politizacije, u svemu nađemo neke podjele. Tako je i u ovoj oblasti, pa danas jedan značajan dio BiH nije tu. Vlada FBiH je svjesna izazova koje imamo, obećanja, zadataka koje smo preuzeli. Učinit ćemo sve da probamo doći do zakona na državnom nivou”, rekao je Nikšić i dodao da ipak neće predugo čekati, nego da će rješavati stvari na federalnom nivou.

Nikšić je govorio i o važnosti Zakona o južnoj interkonekciji, istaknuvši da je potrebno osigurati još jedan izvor prirodnog gasa “kako ne bismo ovisli o samo jednom”.

- OGLAS -

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je podsjetio kako je BiH jedna od rijetkih zemalja izvoznica električne energije u regionu, te da je oblast energetike ozbiljan izazov za vlasti u BiH: “Legislativu moramo uskladiti sa svjetskom i evropskom. Bitno je hitno usklađivati i jačati potencijale obnovljive izvore energije. Već smo usvojili u FBiH zakone koji unaprijeđuju oblast energetike.”

Konaković je dodao da je unaprijeđenje ove oblasti izuzetno važno na evropskom putu.

- Advertisement -

Podsjetimo, do 26. aprila, Neum će biti centar BiH, gdje će se okupiti međunarodni predstavnici, predstavnici bh. vlasti, poslovne zajednice i stručnjaci u oblasti energetike. Kroz panele i diskusije, predstaviće se smjernice na putu BiH ka energetskoj tranziciji, odnosno ka čistoj energiji, prenosi N1.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA