18.8 C
Sarajevo
17.09.2024

Njemačka u velikim ekonomskim problemima: Je li rješenje u imigraciji?

Govoreći danas u Bundestagu o budžetu za sljedeću godinu, njemački kancelar Olaf Scholz je upozorio sugrađane da su pred njima "veliki ekonomski problemi".

Govoreći danas u Bundestagu o budžetu za sljedeću godinu, njemački kancelar Olaf Scholz je upozorio sugrađane da su pred njima “veliki ekonomski problemi”.

U ovom upozorenju se pozvao na studije iz cijele zemlje, a kao uzrok tih problema je istakao starenje radne snage. Zbog toga smatra da je rješenje u imigraciji.

“Ne postoji država na svijetu sa smanjenjem broja radno sposobnog stanovništva, a koja ima ekonomski rast. To je istina s kojom smo suočeni”, napomenuo je Scholz.

- OGLAS -

Na tragu ovog problema, podsjetio je da je njegova vlada pojednostavila zakonske propise za dobijanje državljanstva i za kvalifikovane radnike.

“Želimo da ljudi ovdje dođu da rade, da nauče njemački jezik, da poštuju zakon, da zarade za život, ali i da imaju pravo glasa”, poručio je.

- Advertisement -

Također je podsjetio da je potrebno više ulagati u infrastrukturu.

“U deset godina moramo uložiti milijarde eura u obnovu infrastrukture jer je sve godinama bilo zapušteno. To se odnosi na ceste, mrežu mobilne telefonije i na brzinu odobravanja industrijskih postrojenja”, istakao je.

Scholz uvjerava da njegova vlada daje prioritet mladim ljudima i porodicama.

“Dajemo milijarde da osiguramo širenje škola i vrtića”, naglasio je.

Također tvrdi da Njemačka ima potencijal poboljšati potencijal svog rasta, prenosi Euronews.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA