15.5 C
Sarajevo
26.09.2024

Pad dionica na Wall Streetu nakon sjajnog mjeseca

Dow Jones oslabio je 271 bod ili 0,91 posto, na 29.638 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,46 posto, na 3.621 bod, a Nasdaq indeks 0,06 posto, na 12.198 bodova.

Posljednjeg dana studenoga ulagači su se odlučili na dobitonosnu prodaju, s obzirom da su u proteklom mjesecu cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući vijestima o razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

S&P 500 u studenom je porastao 10,8 posto, Dow Jones 11,9, a Nasdaq indeks 11,8 posto, pa se kreću oko najviših razina u povijesti.

- OGLAS -

Rekordnu razinu dosegnuo je i MSCI indeks svih svjetskih burzi, nakon što je u studenom porastao oko 13 posto.

Snažno su u tom mjesecu porasle i cijene dionica na europskim burzama, premda su mnoge države uvele stroge restriktivne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, što će usporiti oporavak gospodarstava.

- Advertisement -

Tako je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica skočio gotovo 14 posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak u povijesti.

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u energetskom, što je posljedica pada cijena nafte.

Najveći dobitnici energetski, industrijski i financijski sektor

Taj je sektor, zajedno s industrijskim i financijskim, bio najveći dobitnik u studenom jer ulagači vjeruju da će se ti sektori, koji su za koronakrize bili pod najvećim pritiskom, s razvojem cjepiva i normalizacijom gospodarske aktivnosti brzo oporaviti.

“Kada sprintate i ostanete bez dana, morate usporiti i uhvatiti dah”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA.

Ministar zdravstva SAD-a Alex Azar kazao je jučer da bi prva dva cjepiva protiv koronavirusa u SAD-u mogla biti dostupna do Božića. Cijena dionice Moderne, koja je razvila jedno od cjepiva, skočila je 20 posto.

Snažno je jučer porasla, više od 7 posto, i cijena dionice analitičke kuće IHS Markit jer je kompanija S&P Global ponudila za kupnju te tvrtke 44 milijarde dolara, što bi bilo najveće korporativno preuzimanje u ovoj godini.

S druge strane, oštro su pale cijene dionica trgovačkih lanaca Macy'sa i Kohl'sa jer kupci nisu za ‘Crni petak’ pohrlili u trgovačke centre kao proteklih godina, s obzirom da je zbog širenja koronavirusa splasnuo entuzijazam i jer su se mnogi preusmjerili na online ‘shopping’.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,59 posto, na 6.266 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,33 posto, na 13.291 bod, a pariški CAC 1,42 posto, na 5.518 bodova.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA