17.7 C
Sarajevo
19.05.2024

Pad nekadašnjeg statusnog simbola: Je li ovo kraj ere iPhonea?

Prije samo tri mjeseca, 3. oktobra prošle godine, Appleova je dionica vrijedila 233,47 dolara, najviše u historiji. U četvrtak je izvršni direktor američkog tehnološkog giganta Tim Cook objavio kako je prihod u posljednjem kvartalu 2018. iznosio 84 milijarde dolara, odnosno bitno manje od procjene (89 do 93 milijarde). Tržište je odmah reagiralo i Apple je dan na burzi završio s dionicom po 142,19 dolara, odnosno čak 39 posto manje nego početkom oktobra.

Iako pad zvuči katastrofično, otkako je 29. juna 2007. godine počela era iPhonea, Apple je bilježio i teže trenutke. Naime, radi se o tek četvrtom najvećem sunovratu vrijednosti Appleovih dionica u posljednjih desetak godina. Primjerice, od septembra 2012. do aprila 2013. pad je iznosio čak 45 posto. Apple je odmah sa sobom povukao i Dow Jones, koji je izgubio 660 bodova ili 2,8 posto. Međutim, industrijski indeks njujorške burze oporavio se već dan kasnije, dok su vrijednost Appleove dionice i prognoza za 2019. godinu ostavili prostora za zabrinutost.

Zašto je donedavno najvrjednija kompanija svijeta u roku od nekoliko mjeseci pala na tek četvrto mjesto u SAD-u (iza Microsofta, Amazona i Googlea)? U svome pismu dioničarima Cook je ponajprije naveo slabiju prodaju Appleovih proizvoda u Kini te snažniji tečaj dolara kao glavne razloge podbačaja. Pritom je Cook opravdanje pronašao u usporavanju kineskog gospodarstva, slabljenju prodaje pametnih mobitela u Kini te tenzijama proizašlima iz američko-kineskog trgovinskog rata.

- OGLAS -

“Čini se da su iPhone već kupili svi oni koji su ga i htjeli”

”Čini se da su iPhone već kupili svi oni koji su ga i priželjkivali. Sve ukazuje da je razdoblje snažnog Appleovog rasta, koje je trajalo otprilike sedam godina, definitivno završeno. Radi se o snažnom signalu, koji nikako ne smijemo ignorirati, ali ne očekujem posebno teške trenutke za Apple, prije slabljenje i omekšavanje njegove tržišne pozicije”, rekao je profesor Warren Hogan s UTS Business Schoola u Sydneyju, naglašavajući kako Kina nosi otprilike petinu Appleove prodaje.

- Advertisement -

I sam Cook zapravo priznaje da su se navike kupaca promijenile, odnosno da se rjeđe odlučuju na kupnju novog mobitela, a kad ga napokon i kupe, ne odlučuju se tako lako za skupe Appleove proizvode. Ostala dva globalna tržišna giganta, Samsung i Huawei, nude istu, ako ne i bolju kvalitetu, za manje novca. Štoviše, mnogi će kupci radije promijeniti bateriju na svom starom iPhoneu nego kupiti novi. Kad se u junu 2007. godine iPhone prvi put pojavio na američkom tržištu, stajao je nešto više od 400 dolara, a posljednji model Xs prodaje se po 1100 dolara. Pritom treba znati da iPhone nosi čak 63 posto Appleove prodaje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA