11 C
Sarajevo
24.10.2024

Pobuna u Boeingu: Radnici odbili veliko povećanje plaća, štrajk ulazi u šestu sedmicu

Radnici u Boeingovim fabrikama izglasali su odbijanje najnovijeg prijedloga ugovora o povećanju plaća i nastavili štrajk koji traje već više od pet sedmica, čime su zadali udarac planu novog izvršnog direktora Kellyja Ortberga da stabilizuje finansije američkog proizvođača aviona.

Glasanjem, 64% radnika je bilo protiv ponude koja je uključivala povećanje plata za 35% tokom četiri godine, što predstavlja veliki neuspjeh za Ortberga, koji je preuzeo poziciju u augustu s obećanjem da će bliže sarađivati s radnicima u fabrikama nego njegovi prethodnici.

Odbijanje Boeingove ponude dolazi nakon što je prošlog mjeseca 95% radnika glasalo protiv prvog prijedloga, što odražava višegodišnje nezadovoljstvo radnika koji su se osjećali prevarenim tokom pregovora prije deset godina. Ovo dodatno produbljuje finansijsku krizu kompanije.

- OGLAS -

Nakon glasanja, sindikalni lideri izjavili su da su spremni odmah nastaviti pregovore s Boeingom oko prvog novog ugovora poslije 2014., kada je kompanija prijetila prebacivanjem proizvodnje novog modela 777 iz regije kako bi prisilila na dogovor kojim su ukinute tradicionalne penzije.

Sindikat traži povećanje plaća za 40% i povratak penzionih izdataka s definisanim naknadama.

- Advertisement -

Radnici Boeinga su također izrazili frustracije nakon desetljeća u kojem su njihove plaće zaostajale za inflacijom, dok je kompanija trošila desetine milijardi dolara na otkup dionica i isplaćivala rekordne bonuse menadžerima.

“Radnici su prošli kroz mnogo toga… njihove ‘rane’ su jako duboke,” rekao je Jon Holden, vodeći pregovarač sindikata, nakon glasanja. “Želim se vratiti za pregovarački stol. Boeing također treba doći za stol. Nadamo se da ćemo imati plodonosne razgovore s kompanijom i gospodinom Ortbergom kako bismo pokušali riješiti ovaj problem.”

Boeing nije imao odmah komentar na rezultat glasanja.

Više od 30.000 radnika Boeinga obustavilo je rad u fabrikama na zapadnoj obali SAD-a 13. septembra, zaustavivši proizvodnju popularnih aviona 737 MAX, 767 i 777.

Vrijeme ističe za Boeing, koji je historijski najveći izvoznik iz SAD-a, i njegov najveći sindikat da postignu dogovor prije predsjedničkih izbora 5. novembra.

Boeing je najavio planove za ukidanje 17.000 radnih mjesta i približava se planu da prikupi do 15 milijardi dolara od investitora kako bi očuvao svoj investicijski kreditni rejting, dok su neki klijenti firme morali smanjiti rasporede letenja zbog kašnjenja u isporuci aviona.

Tokom kvartalnog izvještaja o zaradi, Boeing je prognozirao da će “trošiti gotovinu” do 2025., a Ortberg je upozorio da nema brzog rješenja za posrnulog proizvođača aviona. Firmi također prijeti kvalitativna kriza nakon incidenta u januaru kada je došlo do eksplozije panela jednog od aviona u letu.

Odbijanje najnovijeg prijedloga u srijedu bilo je drugo u nizu nakon što je ponuda o povećanju plata za 25% tokom četiri godine odbijena prošlog mjeseca, što je dovelo do štrajka.

Mnogi radnici su i dalje ljuti zbog posljednjeg dogovora potpisanog prije deset godina.

“Ovog puta ćemo dobiti ono što želimo. Imamo bolje pozicije nego Boeing,” rekao je, prije objave rezultata, Donovan Evans (30), koji radi u fabrici aviona 767 u Seattleu. Evans, koji ne očekuje povratak penzija, glasao je za odbijanje ugovora i čeka na 40-postotno povećanje koje traži sindikat, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA