12 C
Sarajevo
17.09.2024

Pokazalo istraživanje: 96 posto ispitanika podržava ideju neradne nedjelje i praznika u FBiH

Istraživanje još pokazuje da je nivo stresa kod radnika u prodajnim objektima, pogotovo kada rade nedjeljom i/ili praznicima vrlo visok...

Prema rezultatima istraživanja, 96 posto od ukupnog broja ispitanika podržava Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini prema kojem bi nedjelja i praznici trebali postati neradni dani za trgovine u FBiH, istaknuto je danas na javnoj prezentaciji istraživanja o stavovima i mišljenjima radnica i radnika zaposlenih u sektoru trgovine u FBiH o (ne)radnoj nedjelji i praznicima koju je organizovao Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Istraživanje su radili Nermina Mujagić, redovna profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i ekspert za javno mnijenje i politologiju, te Amer Osmić, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka, sociolog i glavni metodolog istraživanja.

Oboje pofesora posebnu pažnju su posvetili socijalnoj dimenziji zabrane rada nedjeljom i praznicima u FBiH, te naveli da je istraživanje rađeno tokom jula, da su ciljna grupa bili građani i građanke FBiH i da je obuhvatilo 1.452 ispitanika. Značajna većina ispitanika u uzorku direktno je bila vezana za trgovačko zanimanje.

- OGLAS -

“Svaki drugi ispitanik navodi da veoma često radi nedjeljom, odnosno da radno provede minimalno tri nedjelje u mjesecu. Uzmemo li u obzir i ispitanike koji navode da često rade nedjeljom, dakle minimalno imaju dvije radne nedjelje u mjesecu, uočavamo da 61,4 posto uposlenika u prodajnim objektima veoma često i nedjelju provode radno. S druge strane, 51 posto ispitanika navodi da veoma često radno provode državne ili druge praznike”, naveo je Osmić koji je predstavio rezultate istraživanja.

Istraživanje još pokazuje da je nivo stresa kod radnika u prodajnim objektima, pogotovo kada rade nedjeljom i/ili praznicima vrlo visok, a 77,2 posto ispitanika navodi da nije adekvatno plaćeno za rad nedjeljom i praznicima. Da je nedjelja najbolji dan za odmor i vrijeme sa porodicom smatra 59 posto ispitanika, a njih 56,8 posto podržava neradnu nedjelju, ali i pravo na još jedan slobodan dan u sedmici.

- Advertisement -

“Slobodna nedjelja i praznici, prema onome što smo dobili za rezultate istraživanje, sasvim sigurno bi povećali zainteresovanost radnika i radnica u trgovinskoj djelatnosti za političke procese i debate”, istakao je Osmić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA