8.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Poslanik krajnje desničarskog njemačkog AfD-a negira da je primio ruski novac

Član krajnje desničarske Alternative za Njemačku (AfD) negirao je optužbe koji su se pojavili u medijima da je primio novac od proruskog medija, saopštila je ta stranka danas, javlja Reuters.

Petr Bystron, član njemačkog parlamenta i kandidat AfD-a na izborima za Evropski parlament koji su zakazani za juni, je “oštro demantovao” te optužbe, rekao je portparol AfD-a za Reuters.

Glasnogovornik AFD-a je rekao da rukovodstvo stranke podržava sveobuhvatnu istragu i poziva sve one koji tvrde da imaju dokaze za ovakve optužbe da ih iznesu.

- OGLAS -

“U ovom trenutku, savezno rukovodstvo (stranke) mora pretpostaviti nevinost gospodina Bystrona“, naveo je.

Njemački magazin Der Spiegel i češki list Denik N objavili su da je Bystron dobio novac od portala Voice of Europe (Glas Evrope). Krajem prošlog mjeseca, češka vlada je sankcionirala operatere i podržavaoce platforme zbog sumnje na ruski utjecaj.

- Advertisement -

AfD, sa 78 od 735 mjesta u njemačkom parlamentu, vodi ankete u nekoliko siromašnijih, postindustrijskih istočnih država u kojima odjekuje njen antiestablišmentski, antiimigrantski stav. Stranka se posebno izdvaja po tome što se protivi njemačkoj podršci Ukrajini u ratu s Rusijom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA