12.7 C
Sarajevo
27.07.2024

Raste izvoz tekstila i obuće iz Bosne i Hercegovine

Uvoz u ovoj industrijskoj grani iznosio je 2.032.908.219 maraka i manji je za 0,08 posto u odnosu na deset mjeseci 2022. godine, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Iz BiH su se najviše izvozili dijelovi obuće i obuća sa đonovima od gume, plastične mase, odjeće i pribora za odjeću, pletene odjeće od sintetičkih vlakana, jakne, sakoi, pantalone, džemperi, kaputi, prsluci, te kombinezoni.

Najznačajniji uvozni proizvodi su od goveđe kože, pletena ili kukičana odjeća od sintetičkih vlakana, zatim dijelovi obuće, kostimi, tekstilni materijali, obuća sa đonovima od gume i plastične mase.

- OGLAS -

U vrhu uvoznih zemalja su Turska, Njemačka, Italija, Hrvatska, Srbija, Austrija, Slovenija, Kina, Poljska i Španjolska, iz kojih je uvezeno oko 1,7 milijardi maraka tekstila, odjeće, kože i obuće.

 

 
 

- Advertisement -
 

 

 

Iz Komore navode da BiH tekstil, odjeću, kožu i obuću najviše izvozi u Italiju, Hrvatsku, Njemačku, Austriju, Sloveniju, Francusku, Slovačku, Mađarsku, Srbiju i Holandiju, u koje je izvezeno oko 1,4 milijarde maraka ove robe.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA