15.5 C
Sarajevo
27.09.2024

Rastu cijene nafte, prešle su 49 dolara

Cijene nafte prekoračile su na međunarodnim tržištima 49 dolara jer su veliki proizvođači dogovorili tek blago povećanje opskrbe od januara, s obzirom na slabu potražnju u uvjetima pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49.24 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 47 centi višoj cijeni, od 46.11 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija dogovorili su u četvrtak da će od siječnja povećati opskrbu za 500.000 barela dnevno, uz daljnja, još nedefinirana povećanja na mjesečnoj bazi. Kompromis za širu proizvodnu politiku do kraja 2021. nije postignut.

- OGLAS -

Nakon što su odustali od planiranog povećanja za dva milijuna barela dnevno, očekivalo se da će produljiti postojeći sporazum barem do ožujka.

“Potražnja za naftom vjerojatno će se snažno oporaviti u 2021. godini”
Jučerašnji dogovor podrazumijeva da će OPEC + od siječnja smanjivati opskrbu za 7.2 milijuna barela dnevno, što odgovara oko sedam posto globalne potražnje. Trenutno je smanjuju za 7.7 milijuna barela dnevno.

- Advertisement -

Dogovorom će se stvoriti uvjeti za pad zaliha sirove nafte kroz prvo tromjesečje, rekao je analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.

“Potražnja za naftom vjerojatno će se snažno oporaviti u 2021. godini kada se krene s cijepljenjem. Postoje valjani razlozi za podizanje cijena nafte”, smatra Schieldrop.

Helima Croft iz RBC-a upozorava pak na opasnost da novi aranžman omekša disciplinu u poštivanju dogovorenih proizvodnih kvota, s obzirom na postupno povećanje opskrbe.

Cijene nafte poduprla je danas i inicijativa američkih republikanaca i demokrata o 908 milijardi dolara vrijednom paketu potpore u koronakrizi, koji je u četvrtak dobio značajnu potporu u Kongresu, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u četvrtak iznosila 47.45 dolara, što znači da je porasla 78 centi u odnosu na prethodni radni dan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA