2 C
Sarajevo
22.02.2024

Sarajevo Olympic Week: Kulturno-sportski događaj koji spaja tradiciju i savremene izazove

Sarajevo, poznato kao grad koji je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, ponosno najavljuje Sarajevo Olympic Week, događaj koji će se održati od 9. do 13. februara. Ova manifestacija predstavlja spoj sportskih aktivnosti, panel diskusija, umjetničkih performansa i izložbi. Aktivnosti ovogodišnjeg Sarajevo Olympic Week-a će se odvijati na pet različitih lokacija – Olimpijski muzej Sarajevo, Vilsonovo šetalište @ Sarajevo Street Food Market, Dom mladih, Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina (bivša Austrijska kuća), i Bjelašnica.

Pet dana druženja započinjemo sa nizom panel diskusija koje će istražiti različite aspekte kulturne diplomatije, povezivanje sporta i kulture, izgradnju sportskih gradova, saradnju privatnog sektora i civilnog društva te održivost u sportu. Poseban gost i nosilac KeyNote govora je Elmir Ćerimagić, stručnjak koji će pružiti naučni pogled na sport. Njegov doprinos dodatno će obogatiti raznovrsnost i ozbiljnost tema koje će se raspravljati tokom panela.

Sarajevo Olympic Week također otvara platformu za mlade umjetnike kroz takmičenje u grafičkom dizajnu sa zadatkom da kreiraju poster za obilježavanje 40 godina Olimpijade i Sarajevo Olympic Weeka, koristeći motive postera i amblema iz vremena ZOI 84. Radovi prijavljenih umjetnika bit će predstavljeni na izložbi, pružajući im priliku da pokažu svoj talenat i kreativnost.

- OGLAS -

Pored izložbe radova grafičkih dizajnera, publika će uživati i u izložbi digitalne umjetnosti u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina (bivša Austrijska kuća). Izložba će prikazati ljepotu prirodnih planinskih područja Bosne i Hercegovine kroz razne formate, pružajući posjetiteljima uvid u prirodna bogatstva naše zemlje.

Food market na Vilsonovom šetalištu bit će epicentar zabave, ali i mjesto gdje će se predstaviti Sarajevo Olympic Rink. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati otvorenom takmičenju u curlingu, hokeju, poligonu spretnosti, curling za mališane te showcase sankanja i mnogo drugog sadržaja.

Za one koji su željni poznatog sarajevskog provoda, Garden of Dreams i Sarajevo Olympic Week 9. februara u Domu mladih organiziraju audio vizuelni spektakl predvođen Šveđankom Idom Engberg. Ulaznice možete pronaći na www.kupikartu.ba.

Sarajevo Olympic Week obećava pet dana nezaboravnih iskustava, spajajući sportski duh s bogatom kulturnom baštinom ovog grada. Svi ljubitelji sporta, umjetnosti, i zabave su pozvani da se pridruže i uživaju u jedinstvenoj atmosferi ovog prestižnog događaja. Posebno iznenađenje je i promocija novih ambasadora, cijenjenih predstavnika Sarajevo Olympic Week ideje.

Sarajevo Olympic Week nije samo festival i sjećanje na nešto što se dogodilo prije 40. godina, već priča koja želi da se plamen Sarajeva opet upali. Ovaj projekat rasplamsava plamen ljubav prema sportu, kulturi, umjetnosti i zajedništvu, zato očekujte uzbudljiv februar ispunjen sadržajima za sve generacije.

Napominjemo da je ulaz na sva dešavanja od 9. do 13. februara otvoren za sve posjetitelje! Program i informacije o aktivnostima možete pratiti na društvenim mrežama.

Napravimo Sarajevo gradom budućnosti, zapalimo plamen zajedno i neka cijeli svijet obasja naša svjetlost, svjetlost Sarajeva. #KeepTheFlameAlive

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA