17.7 C
Sarajevo
19.05.2024

Šarović: Hitno reagovati na najavljene mjere EU i zaštititi domaću proizvodnju

 
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je hitne konsultacije sa nadležnim sektorima u Ministarstvu i institucijama u povodu najavljene odluke Evropske unije o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminija, kao odgovor EU na poteze Sjedinjenih Američkih Država.
 
Na konsultacijama su razmotrene moguće implikacije ove mjere na tržište BiH i subjekte koji se bave proizvodnjom čelika i proizvoda od čelika, jer bi prema određenim procjenama, gotovo 10.000 radnih mjesta u ovom sektoru moglo biti ugroženo zbog uvođenja kvota od strane EU.
 
Ministar Šarović zatražio je  da se reaguje što hitnije i u najkraćem periodu sačini detaljna analiza ovih mjera uz prijedlog mogućih reakcija i adekvatnih mjera od strane BiH, kako bi se domaća proizvodnja maksimalno zaštitila, prenosi Fena.
 
– Imajući u vidu da su najavljene mjere problematične i sa stanovišta  Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta, o stavovima BiH bit će obaviještena Evropska komisija i nadležni Direktorat trgovine EU –, istakao je ministar Šarović.
 
U cilju pronalaženja najboljih rješenja za privredu, narednih dana ministar Šarović će obaviti i konsultacije sa nadležnim institucijama zemalja regiona koje će se također naći na udaru najavljenih mjera Evropske unije, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA