8.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Skočila cijena plina zbog geopolitičke krize na Bliskom istoku

Cijena plina već sedmicu značajno raste.

Cijena evropskog prirodnog plina ponovno je značajno porasla zbog geopolitičkih rizika na Bliskom istoku i dosegnula najviši nivo u više od tri mjeseca. Značajni terminski ugovor TTF za isporuku u jednom mjesecu porastao je u srijedu na 33,95 eura po megavat satu (MWh) na burzi u Amsterdamu. Riječ je o najvišoj cijeni od početka januara.

Cijena plina već sedmicu značajno raste. Za to je vrijeme prirodni plin poskupio više od dvadeset posto, nadoknadivši pad cijene u prvim mjesecima godine.

Jedan od razloga poskupljenja je strah ulagača od novog rata na Bliskom istoku i mogućeg utjecaja na isporuke plina iz regije. Nakon iranskog napada na Izrael tokom vikenda, tržišta roba čekaju reakciju Izraela i strahuju od eskalacije situacije.

- OGLAS -

Prethodno je, među ostalim, neobično blaga zima u Evropi utjecala na cijenu plina. U februaru je cijena privremeno pala na 22,31 euro, najnižu razinu od prošlog ljeta. Osim toga, zalihe su neuobičajeno visoke za ovo doba godine.

Nivo popunjenosti svih evropskih skladišta plina iznosila je 15. aprila 62 posto, pokazuju podaci Evropske udruge za skladištenje plina GIE. U vezi s tim, prosječni volumen punjenja u posljednjih pet godina u ovom trenutku iznosi samo 43 posto.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA