16.6 C
Sarajevo
08.09.2024

Svjetske berze pale na najniži nivo u zadnjih godinu dana

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skliznuo 6,9%, na 22.445 bodova, dok je S&P 500 potonuo 7,05%, na 2416 bodova, a Nasdaq indeks 8,4%, na 6333 boda. Nakon tri sedmice oštrog pada, Nasdaq indeks našao se u području medvjeda, više od 20% ispod svoje najviše razine dosegnute krajem augusta.

 

Dow Jones i S&P 500 indeks nalaze se,  duboko u području korekcije, odnosno više od 10% ispod svojih prethodnih najviših razina. Tako je Dow Jones trenutno 16,3, a S&P 500 17,5 posto ispod tih razina. Pritom je Dow skliznuo na najnižu razinu od lanjskog listopada, a S&P 500 od prošlogodišnjeg jula.

- OGLAS -

Oštar pad cijena dionica  posljedica je odluke američke središnje banke da će nastaviti s povećanjem kamata i u idućoj godini, ali nešto usporenijim tempom nego što je nedavno procjenjivala. U srijedu je Fed, po četvrti put ove godine, povećao ključne kamate za 0,25 postotnih bodova i poručio da će zbog nestabilnosti na financijskim tržištima i usporavanja rasta globalne privrede u idućoj godini kamate povećati u dva navrata, a ne u tri, kako je procjenjivao prije. Poručio je, također, da će nastaviti sa smanjivanjem bilanci, koje su nagomilane zbog dugogodišnjeg otkupa dionica tokom i nakon financijske krize.

 

- Advertisement -

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da će zbog slabljenja globalne privrede i inflacijskih pritisaka Fed značajnije usporiti, pa čak i prekinuti ciklus povećanja kamata i smanjivanja bilanci.”Tržište je čini se shvatilo da mu Fed neće tako skoro dobaciti pojas za spašavanje. Poruka je tržištu da se može očekivati zaoštravanje financijskih uvjeta i sporiji rast gospodarstva”, kaže Michael O'Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA