11.6 C
Sarajevo
25.09.2024

Sweden/USAID FARMA II projekt podržava modernizaciju mljekarstva u BiH

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, organizovalo je danas u Banjoj Luci završno testiranje za 24 farmera obučena za umjetnu oplodnju goveda i dodijelilo 20 kompleta opreme za umjetnu oplodnju koju će koristiti na farmama na kojima rade.

Obuka i oprema za umjetnu oplodnju, koja će farmerima pomoći  da povećaju stada, proizvodnju i kvalitet mlijeka, dio su većeg poduhvata za modernizaciju mljekarstva, koji također uključuje i razvoj web aplikacije OptiMilk, koja će inicijalno biti dostupna za 120 članova Udruženja i omogućiti im da prave i pravilno doziraju optimalne mješavine stočne hrane koristeći sastojke kojima raspolažu.

FARMA II projekt je također podržao Udruženje u izradi knjige o slobodnom uzgoju stoke, kako bi pomogao farmerima da slijede najnovije EU trendove u mljekarstvu.

- OGLAS -

– Članovi našeg udruženja proizvedu oko 40 miliona litara mlijeka godišnje. To čini 15 posto od ukupnog mlijeka proizvedenog u Bosni i Hercegovini, a mi to želimo povećati – rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS Vladimir Usorac.

Dodao je da će od danas farmeri moći pravovremeno izvoditi umjetno osjemenjivanje goveda, bez čekanja na veterinare do kojih je često teško doći.

- Advertisement -

Očekuje se da će tokom prvih godinu dana nakon obuke članovi Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS povećati proizvodnju mlijeka za 800.000 litara.

Sweden/USAID FARMA II projekt je podržao  bh. proizvođače mlijeka u ispunjavanju potrebnih standarda sigurnosti hrane i pripremio ih je za inspekciju od strane Ureda Evropske unije za hranu i veterinarstvo, saopćeno je iz tog projekta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA