18.6 C
Sarajevo
07.10.2024

Turska aviokompanija AJet uspostavlja saradnju s Međunarodnim aerodromom Tuzla

Turska niskobudžetna aviokompanija AJet danas je zvanično uspostavila saradnju s Međunarodnim aerodromom u Tuzli.

Tim povodom, na aerodrom je sletio avion AJet sa visokom delegacijom Ministarstva za promet i infrastrukturu Republike Turske, predvođenom ministrom Abdulkadirom Uralogluom (Uraloğlu) i generalnim direktorom kompanije AJet, Keremom Sarpom.

“Prije nego što započnem s govorom o saradnji, želim uputiti saučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije u nedavnim nepogodama u BiH. Danas smo u Tuzli, gdje otvaramo novu liniju između Istanbula i Tuzle. Ovim letom povezujemo dvije bratske države i dva bratska naroda. Čast nam je što povezujemo ova dva grada i što ćemo doprinijeti jačanju ekonomskih i trgovinskih odnosa” – izjavio je Sarp, direktor kompanije AJet.

- OGLAS -

AJet se može pohvaliti flotom od 85 aviona i letovima na 41 destinaciju u 32 zemlje svijeta. U budućnosti planiraju proširenje na 44 zemlje i ukupno 113 destinacija.

Premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić, srdačno je dočekao delegaciju iz Turske.

- Advertisement -

“Vjerujem da ćemo današnju posjetu iskoristiti za razgovore o uspostavljenoj liniji, ali i o mogućim drugim oblicima saradnje u aviosaobraćaju. Ovo je vjerojatno početak dugotrajne suradnje s ovom kompanijom. Postojanje velikog interesa za putovanje prema Istanbulu, ali i obrnuto, pokazuje opravdanost uspostavljanja ove linije” – rekao je premijer Halilagić.

Ministar Abdulkadir Uraloglu također je izrazio saučešće građanima BiH koji su pretrpjeli gubitke u katastrofama koje su pogodile područja Jablanice, Konjica, Kreševa i Fojnice.

“Nismo mogli izostaviti Tuzlu iz naših planova. Ne želimo letjeti samo u bliske države, nego u sve zemlje svijeta. U proteklom periodu otvorili smo 12 novih letova, a Tuzla je jedna od njih. Na ovom prvom letu doživio sam zanimljivo iskustvo s porodicom koja ide na zaruke. Djeca su se upoznala i dogovorila, a dvije porodice se danas susreću zbog zaruka. Ako se uspiju dogovoriti, mlada će večeras otputovati u Tursku. Ovo me posebno raduje i želim podijeliti s vama” – istakao je ministar Uraloglu.

Na kraju, vrijedi napomenuti da je krajem augusta uspostavljena saradnja s Pegasus Airlinesom, koji takođe obavlja letove ka Istanbulu. 

U prethodnom periodu, raniji strateški partner tuzlanskog aerodroma, Wizz Air, odlučio je povećati broj sedmičnih letova prema evropskim destinacijama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA