1.6 C
Sarajevo
23.04.2024

U Beču registrovan rekordan broj novih kompanija

Vlasti Beča su saopćile da je ovaj grad postao epicentar poslovnog procvata u Austriji, ostvarujući impresivan uspjeh u pokretanju čak 9.483 nove firme u posljednjih 15 godina.

Naime, prema navodima Bečke privredne komore, čak 23 posto svih novih kompanija u Austriji osnovano je u ovom gradu. U poređenju s 2022. godinom, to predstavlja rast od 4,7 posto, a na državnom nivou od 3,3 posto.

Motivaciju za osnivanje kompanija karakteriše, kako su navele vlasti, potreba za većom fleksibilnošću, želja za vlastitim vođenjem posla te preuzimanje veće odgovornosti. Ovi motivi su se tokom vremena blago promijenili, s naglaskom na sve većoj želji za fleksibilnošću.

- OGLAS -

Najveći broj novih kompanija osnovan je u sektorima zanatstva i obrta (35 posto), informacija i savjetovanja (25 posto) te trgovine (23 posto). Zanimljiv je podatak da čak 82,4 posto novoosnovanih kompanija predstavljaju jednoosobne kompanije. Osim toga, 16 posto novih kompanija generisalo je 16.800 novih radnih mjesta.

Značajan pomak također se dogodio u dobnim skupinama osnivača. Prošle godine, osnivači kompanija u Beču bili su najmlađi u zemlji, s prosječnom starosti od 36 godina, dok je prosječna starost osnivača na državnom nivou iznosila 38 godina.

Privredna komora Beča je napomenula na važnost podrške mladim poduzetnicima te pozvala na proširenje olakšica za osnivanje kompanije, posebno za talentovane ljude mlađe od 16 godina.

S obzirom na rastuću potrebu za podrškom, Privrednu komoru u Beču je prošle godine kontaktiralo čak 38.000 mladih poduzetnika. Za njihove potrebe se brine dio Bečke privredne komore pod nazivom “Mlada ekonomija” koja sa više od 3.000 svojih članova zastupa interese 24.000 poduzetnika mlađih od 40 godina u Beču.

Ova organizacija je najveće nepolitičko, dobrovoljno i volontersko udruženje mladih poduzetnika, rukovodilaca, osnivača i osoba s poduzetničkim duhom u dobi od 18 do 40 godina, saopćile su bečke vlasti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA