17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

U FBiH nema poskupljenja goriva, iako cijene nafte na svjetskom tržištu rastu

Ministarstvo trgovine FBiH nije zaprimilo nova obavještenja od distributera nafte i naftnih derivata o poskupljenju maloprodajnih cijena goriva u Federaciji, potvrđeno je Feni u tom ministarstvu.

Porast svjetskih cijena nafte, kao što je poznato, izazvan je krizom na Bliskom istoku, a iz Ministarstva nisu željeli prognozirati o eventualnom poskupljenju u narednom periodu.

Cijene nafte porasle su danas više od dva posto, pri čemu je “brent” premašio iznos od 70 dolara po barelu, a ovo sve dešava se nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio da će uvesti sankcije Iraku ako američki vojnici budu silom natjerani da napuste tu zemlju.

- OGLAS -

Terminski ugovori sjevernomorske nafte “brent” su na noćašnjem trgovanju skočili na 70,27 dolara za barel, što je rast od 1,67 dolara ili 2,4 posto u odnosu na petak, javlja Reuters.

Američkom “lakom” naftom WTI trgovano je za 64,39 dolara po barelu, odnosno za 1,34 dolara ili 2,1 posto više nego u petak. 

- Advertisement -

Cijene nafte su tako uvećale dobitke zabilježene u petak kada su porasle za više od tri posto, nakon što je u američkom napadu dronom na aerodromu u Iraku ubijen iranski general Kasem Sulejmani, prenosi SeeBiz.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA