1 C
Sarajevo
23.04.2024

U Velikoj Britaniji skratili radnu sedmicu, plata ostala ista: Ovo su rezultati

Zaposlenici su izjavili da uživaju u boljem tjelesnom i mentalnom zdravlju, te boljoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života.

Godinu dana nakon završetka najvećeg svjetskog eksperimenta s četverodnevnim radnim tjednom velika većina tvrtki koje su sudjelovale još uvijek dopušta svojim zaposlenicima da rade skraćenu radnu sedmicu, a više od polovice njih je potpuno prešlo na novi način rada.

Od juna do decembra 2022. radnici u 61 tvrtki u Velikoj Britaniji radili su 80% svojih uobičajenih sati za istu plaću. U zamjenu su se obavezali da će obaviti 100% svog posla, piše CNN.

- OGLAS -

Najmanje 89% tih tvrtki i dalje je provodilo politiku, a najmanje 51% tvrtki je potpuno prešlo na četverodnevnu radnu sedmicu krajem 2023., navodi se u izvješću koje je objavio jedan od organizatora eksperimenta.

Dvije tvrtke nisu odgovorile istraživačima koji su sastavljali izvješće.

Studiju je u srijedu objavio Autonomy, think tank koji je proveo ispitivanje 2022. s neprofitnim organizacijama 4 Day Week Global i 4 Day Week UK Campaign u partnerstvu s istraživačima sa sveučilišta Cambridge i Oxford te Boston Collegea.

Učinci skraćenog radnog vremena bili su iznimno korisni za zaposlenike i njihove tvrtke, navodi se u izvješću.

Zaposlenici su izjavili da uživaju u boljem tjelesnom i mentalnom zdravlju, boljoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života, općem zadovoljstvu životom te da su manje iscrpljeni zbog posla.

„Ključna stvar je da rezultati nakon šest mjeseci nisu posljedica kratkoročnih utjecaja. Ti su učinci stvarni i dugotrajni”, rekla je Juliet Schor, profesorica sociologije koja je anketirala radnike koji su sudjelovali u eksperimentu.

Menadžeri i izvršni direktori u 28 tvrtki koji su pristali odgovoriti na dodatna pitanja kažu da je četverodnevna radna sedmica pozitivno uticala na njihovu tvrtku. Polovica tvrtki imala je manju fluktuaciju osoblja, trećini je zapošljavanje novih ljudi postalo mnogo lakše, a 82% je prijavilo korisne učinke na dobrobit zaposlenika.

Izvješće također naglašava metode koje su organizacije koristile za održavanje četverodnevne sedmice, uključujući nove načine organizacije sastanaka, radne komunikacije i određivanja prioriteta.

Gotovo polovica od 61 tvrtke koje su sudjelovale u ispitivanju 2022. godine su u marketingu i oglašavanju, uslužnom i neprofitnom sektoru. Ostatak obuhvata niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvo te zabavu.

Zaposlenici posljednjih godina sve češće zagovaraju skraćenje radne sedmice, pogotovo nakon što su milioni zaposlenika tokom pandemije prešli na rad na daljinu i prestali putovati na posao, štedeći tako vrijeme i novac, piše Index.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA