20.5 C
Sarajevo
21.09.2024

UPFBiH i Razvojna banka FBiH će zajedničkim projektima razvijati privredu FBiH

Predsjednik i direktor Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Smailbegović i Mladen Pandurević razgovarali su sa članovima Uprave Razvojne banke FBiH, v.d. predsjednikom Uprave Semirom Fejzićem, v.d. izvršnog direktora za projekte i razvoj Daliborom Milinovićem i Borislavom Trlinom, direktorom Sektora za istraživanje i razvoj o zajedničkom radu na realizaciji projekata Razvojne banke FBiH usmjerenih na podršku razvoju privrede FBiH.

„Razvojna banka FBiH je institucija koja raspolaže javnim novcem, a Udruženje poslodavaca FBiH predstavlja poslodavce, one koji stvaraju novu vrijednost i zarađuju taj javni novac. To je jedan od razloga zbog kojeg želimo blisko sarađivati sa UPFBiH, zajednički razvijati projekte i jačati konkurentnost privrede FBiH“, istaknuo je Fejzić.

Predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović naglasio je problem nedostatka kvalificirane radne snage na bh. tržištu i potrebu da se jačanjem konkurentnosti privrede, što je moguće kroz projekte nabavke novih tehnologija, između ostalog, ojača privreda i privrednici.

- OGLAS -

„Razvojnu banku FBiH vidimo kao veoma bitan faktor u smislu provedbe ovakvih i sličnih projekata, kroz plasman povoljnih kreditnih sredstava, uz pojednostavljenje procedura i kontinuiranu mogućnost pristupa sredstvima za kompanije da, naravno uz podršku Vlade FBiH i resornih ministarstava realiziramo projekte koji će pomoći našim kompanijama u jačanju njihove konkurentnosti“, naglasio je Smailbegović.

U tom smislu dogovoreno je kreiranje novih kreditnih linija u saradnji sa Vladom FBiH i resornim ministarstvima, koje bi se realizirale putem Razvojne banke FBiH. Također će se zajednički raditi na jačanju pozicije Razvojne banke FBiH na bankarskom tržištu FBiH.

- Advertisement -

Članovi Uprave Razvojne banke FBiH predstavili su najnovije proizvode kreirane za potrebe kompanija izvoznika, mala i srednja preduzeća u segmentu kratkoročnog i dugoročnog finansiranje tekućih sredstava, kreditiranja stalnih sredstava, ali i finansiranje mikrobiznisa, finansiranje poljoprivredne proizvodnje te održavanje zapošljavanja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA