11.6 C
Sarajevo
18.10.2024

Zatvoren 22. međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2019.

Dvadeset drugi međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2019., na kojem se predstavilo oko 750 izlagača iz 30 zemalja svijeta, u subotu je zatvorio svoja vrata.

Po riječima organizatora, na ovogodišnjem sajmu napravljen je veliki organizacijski iskorak, a po broju izlagača i posjetitelja nadmašena je prošlogodišnja smotra.

Zasluge za to u velikoj mjeri pripadaju zemlji partneru Narodnoj Republici Kini, koja je na sajmu u Mostaru predstavila svoje “gospodarsko čudo” od umjetne inteligencije, brzih vlakova budućnosti, telekomunikacijskih uređaja, pa sve do bogate kulture i tradicije.

- OGLAS -

Štand NR Kine prostirao se na više od 2.000 metara četvornih i to je bilo najupečatljivije i najveće predstavljanje jedne zemlje partnera u povijesti mostarske sajamske izložbe, navode iz Mostarskog sajma.

Također, sajam je bio mjesto izravnih susreta poslovnih ljudi koji su iskazali jak poduzetnički duh što je rezultiralo brojnim poslovnim dogovorima.

- Advertisement -

Između ostalog, sklopljeni su ugovori između telekomunikacijskog diva Huaweijea i Sveučilišta u Mostaru, Turističkog klastera između BiH, Hrvatske i Crne Gore, bh. telekomunikacijski operateri predstavili su 4G mreža te je sklopljen niz drugih poslovnih dogovora.

Interes za nastup na sajmu pokazale su i zemlje koje ranije nisu bile prisutne u Mostaru i najavile svoj dolazak dogodine.

S govornice Mostarskog sajma poslane su poruke mira, stabilnosti i međusobne suradnje zemalja regije, što je prenijelo oko 300 akreditiranih novinara, poslavši tako pozitivnu sliku iz Mostara u cijeli svijet. Reportažu o Mostarskom sajmu prikazala je i kineska državna televizija koju prati pola milijarde gledatelja.

U okviru Međunarodnog sajma gospodarstva održano je nekoliko iznimno posjećenih i značajnih konferencija, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, a na njemu se govorilo u ulaganjima u BiH, korištenju europskih fondova, prekograničnoj suradnji, gastronomiji, novim tehnološkim dostignućima, zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Opću sajamsku izložbu, pratile su i tradicionalne podsajamske manifestacije – Sajam turizma i Sajam knjige i nakladništva te raznovrstan kulturno-zabavni program za sve uzraste.

Dodijeljene su i nagrade najboljim vinarima, kao i priznanja za najuspješniji nastup na 22. Međunarodnom sajmu gospodarstva.

– Ovim sajmom podigli smo letvicu visoko. Drago nam je što su izlagači, kao i posjetitelji zadovoljni ovogodišnjom ponudom, što su mnoge kompanije zabilježile dobre poslovne rezultate kako u plasmanu svojih roba na ovo tržište, tako i u prodaji i što su nam se najavili i za iduću godinu. Zadovoljni smo, također, i posjetom, a o nekim konkretnijim brojkama moći ćemo govoriti nešto kasnije. Ovom se prigodom zahvaljujem svim našim izlagačima i posjetiteljima što su svojim dolaskom obogatili sadržaj i ponudu Mostarskog sajma. Pozivam ih da se vidimo i dogodine na istom mjestu na 23. međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2020 – poručila je na kraju sajamske manifestacije Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA