8 C
Sarajevo
02.10.2024

Zdravstvena ustanova „Medikol Salinea“ uskoro započinje sa najmodernijom onkološkom dijagnostikom i radioterapijom

Aparati za zračenje će biti instalirani do kraja januara 2025. godine i na njima će se moći sprovoditi sve radioterapijske tehnike, uključujući i radiohirurgiju.

Nakon trogodišnjeg planiranja i gradnje centra, dana 26. 9. 2024. godine potpisan je ugovor za kupovinu dva najmodernija aparata za zračenje onkoloških pacijenata „TrueBeam“ linearna akceleratora američkog proizvođača Varian.

Aparati za zračenje će biti instalirani do kraja januara 2025. godine i na njima će se moći sprovoditi sve radioterapijske tehnike, uključujući i radiohirurgiju. Sve ove tehnike zračenja nikada do sada nisu bile dostupne onkološkim pacijentima u Tuzlanskom kantonu (TK) i šire, a predstavljaju zlatni standard u radioterapiji.

Osim najsavremenijih aparata za zračenje, u centru će biti već do kraja ove godine instaliran novi „Vereos“ PET/CT uređaj proizvođača Philipps za prije svega precizno dijagnosticiranje raka, metastaza, te procjene odgovora na terapiju kod onkoloških pacijenata. PET/CT dijagnostika također nikada do sada nije bila na usluzi pacijentima u TK. Poliklinika Medikol iz Hrvatske je Centar izvrsnosti u Philips PET/CT dijagnostici i u zdravstvenu ustanovu Medikol Salinea donosi kvalitet, znanje i sedamnaestogodišnje iskustvo u modernoj radiologiji, PET/CT dijagnostici i radioterapiji.

- OGLAS -

Planiranje radioterapije i CT dijagnostika će se raditi na  4D CT simulatoru „Go Pro“ Siemens sa umjetnom inteligencijom. MR dijagnostika će se sprovoditi na najsavremenijem apratu za magnetnu rezonanciju jakosti 3 Tesla, MR 3T „Vida“ proizvođača Siemens. Zdravstvena ustanova Medikol Salinea će biti locirana u Živinicama na adresi Magistralni put bb, na Magistralnom putu M-17. Na ovoj lokaciji je svakom potrebnom pacijentu u TK i Distriktu Brčko najsavremenija onkološka dijagnostika i radioterapija dostupna osobnim ili javnim prevozom za maksimalnom 45-60 minuta u jednom smjeru.

Brza dostupnost je jako bitna pacijentima kojima treba radioterapija jer se ona sprovodi odmah i traje u prosjeku oko dvadeset radnih dana. Pacijent se može liječiti od kuće i ne mora boraviti u bolnici mjesec dana zbog deset minuta zračenja dnevno.

- Advertisement -

Otvaranjem Zdravstvene ustanove Medikol Salinea neće biti liste čekanja na dijagnostiku i radioterapiju.

Uskoro…

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA