15 C
Sarajevo
29.09.2024

Bliski istok “gori”! Izrael ubio Hassana Nasrallaha, prvog čovjeka “Hezbollaha”!  

Hoće li buknuti regionalni bliskoistočni rat?! Strahovit udarac za “Hezbollah” nakon ubistva Nasrallaha! Izrael nastavlja sa opasnim provokacijama!
Izraelska vojska je u petak pokrenula napad na Bejrut u kojem je ubijen vođa “Hezbollaha” - Hassan Nasrallah. Smrt njihovog vođe potvrdio je i sam “Hezbollah”. Nastavljaju se sukobi na Bliskom istoku.

Hadžifejzović: „Kao što vam uporno govorimo od oktobra prošle godine, Izrael niko i ništa ne može zaustaviti u osvetničkom pohodu. Kao što smo vam sinoć najavili: ako Izrael ubije prvog čovjeka ‘Hezbollaha’ – tek svašta čitav svijet može očekivati. Tako je Izrael danas, nakon potvrde da je ubijen Nasrallah, objavio da niko, nigdje u svijetu – ko god je protivnik Izraela – nije siguran i da Izrael može eliminisati svakog neprijatelja bilo gdje… Ovakva vojna, obavještajna, operativna  superiornost nije zabilježena u historiji svijeta. Iranu, kao najdirektnijem protivniku Izraela, ne preostaje ništa drugo nego da prijeti, a prijeti nakon svakog spektakularnog ubistva kompletnog vojnog i političkog vrha ‘Hezbollaha’ i ‘Hamasa’. Izrael eliminiše jednog po jednog lidera, komandanta, a Iran samo prijeti.  

Nema nikakve dileme – Izrael najdirektnije provocira, izaziva Iran da – ako smije – krene u napad na Izrael. To opet znači da je Izrael itekako samouvjeren u svoje vojne sposobnosti i spreman da u kontranapadu uništi Iran. 

Prijetnja Irana znači samo to da ta država ili nije spremna za napad ili je svjesna da može biti uništena u kontranapadu. Da je Iran spreman za rat sa Izraelom, vjerovatno bi nakon ubistva njihovog prvog vojnika Sulejmanija krenuo u totalni Irat. Umjesto toga, Iran je, nakon napada Izraela na konzulat Irana u Damasku, ka Izraelu poslao rakete i dronove, što se ispostavilo tek kao probno odmjeravanje snaga napada i odbrane. Nešto kao odgovor radi odgovora.“ 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA