15 C
Sarajevo
27.07.2024

Puhovski: Dodik se ulizuje Putinu, ali uzalud! Plenković sluša Čovića, svađa se sa Amerikom!

Političku situaciju u regiji i BiH objašnjava filozof i politički analitičar, Žarko Puhovski.
Amerika je nezainteresovana za BiH! Trojka mukotrpno funkcioniše!

Nezamislivo je da se postigne konzensus za mijenjanje Daytona! Elita ne može postizati dogovore! Uvjeren sam da narednih deset godina niko neće ući u EU! Putin ne daje nikakvu vidnu podršku Vučiću i Dodiku!

Puhovski: Počinju prebrojavanja! Postoje tri razloga za Radmanovu reakciju: unutrašnji odnosi EU, jača Putinova pozicija, Hrvatska pokušava odigrati ulogu koju je Slovenija imala kada je Hrvatska ulazila u EU. Nije istina što misle u Beogradu da se to može bez Zagreba!
Dodika shvataju kao interesantnu osobu! Milanović održava s njim dobre odnose. Milanović ima želju da igra na suverenističku stranu, teži slabiti komponentu koja dolazi iz Brisela! Plenković ugađa Briselskoj administraciji!

Đelić: Mogu li se Dodikove prijetnje ostvariti?

- OGLAS -

Puhovski: Ne mogu! Kad bi se ostvarili onda bi prestala potreba za Dodikom. Ovi iz Sarajeva ne mogu vrata zatvoriti, Dodik ih ne može otvoriti!
Bit će svakakvih problema! Nepravedno je da većina sadržaja odluke ne ovise samo od BiH. U BiH država ne funkcionira! Imamo Macrona koji, pitanje je ima li većinu u ovom trenutku, imamo španskog premijera koji ima koalicije koje je sklapao, imamo Poljsku… imamo pet najvećih država koje su slabije nego ikada. Nastat će haos u odlučivanju! Ne vjerujem da je Moldavija ugrožena!

Đelić: Hoće li EU i BiH progledati kroz prste?

- Advertisement -

Puhovski: To mi se čini vjerovatnije nego ikad. Putin radi na BiH! Dodik se ulizuje Putinu! Putin Dodiku i dalje ne može biti od pomoći. Uvjeren sam da nema kapaciteta za druge akcije. Nikakva vidna podrška od Putina za Vučića i Dodika!
Jačat će radikalno desne stranke u EU! Mogli bismo biti spremni na kompromise!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA