3 C
Sarajevo
27.04.2024

Buljubašić otkriva istinu o dubiozi: Elektroprivreda više nije zlatna koka! Rudari će dobiti plaće!

Prvo gostovanje v.d. generalnog direktora Elektroprivrede BiH, Sanela Buljubašića: Rudari će dobiti svoje plaće! Imamo najjeftiniju struju u regiji!
Salihović: Do kada ste v.d. generalnog direktora? Buljubašić: Do juna! Salihović: Hoćete li se prijaviti na konkurs? Buljubašić: Puno je posla pred nama!

U ekskluzivnom, prvom TV intervjuu Sanel Buljubašić v.d. generalnog direktora JP Elektorprivrede BiH otkriva:

Hoće li građanima poskupjeti struja ili ćemo i dalje imati najjeftniju struju u regiji? Hoće li rudari dobiti svoje plaće? Šta će biti sa rudnicima? Hoće li se zatvoriti RMU Zenica? Kako nadomjestiti 140 miliona KM minusa iz prošle godine? Ko je kriv za dubiozu Elektroprivrede, zlatne koke privrede BiH? Hoće li propasti Elektroprivreda? Je li BiH energetski nezavisna? Šta će se desiti sa elektroeneregetskim sistemom BiH?

Salihović: Zašto ste šutjeli? Otkud minus od 140 miliona maraka? Ko je kriv?

- OGLAS -

Buljubašić: Šutjeli smo, trpili i tražili rješenja! Prošla uprava na čelu sa Andelijom je izvjestila Vladu i tadašnjeg premijera Novalića da se očekuje minus od 90 miliona! Znali su da će negativno poslovati! Gubitak je mogao biti još veći, ali mi smo uštedjeli oko 16 miliona KM!

Salihović: Plašite li se za poslovanje, funkcionisanje Elektroprivrede i cijelog elektroenergetskog sistema?

Buljubašić: 2050. godina je godina bez uglja! Moramo raditi na energiji! Ako se nastave ovakvi trendovi nema straha da ćemo imati dovoljno količine energije! 

Salihović: Kako nadomjestiti nedostatak, dubiozu, minus od 140 miliona?

Buljubašić: Imamo plan! Mislim da možemo 2024. godinu završiti pozitivno!

Salihović: Šta će biti sa rudarima i rudnicima?

Buljubašić: Volim rudare i slab sam na rudare! Konstatovali smo da je problem u rudnicima! Nama je ugalj povoljniji iz našeg koncerna! RMU Zenica je težak i složen problem! Elektroprivreda ne isplaćuje plaće rudarima niti rudnicima! Elektroprivreda ne može sama iznijeti ovaj problem! Mi nemamo zakonske osnove više da bilo šta radimo! 

Salihović: Šta će se desiti u narednih 15 dana sa RMU Zenica?

Buljubašić: Trebamo vidjeti da li rudnik Zenica ima budućnost! Imaju jako male količine uglja! 

Salihović: Razumiju li rudari situaciju u koju su dovedeni?

Buljubašić: Mislim da razumiju! Kreka nema problem nedostatka uglja! Gračanica je uvijek pozitivna! Zenica je uvijek kaskala!

Salihović: Cijene električne energije, šta će se desiti u narednom periodu? Od kada da očekujemo veće cijene?

Buljubašić: Razmatramo opciju blok tarifa! One nemaju za cilj povećenja električne energije! Činjenica je da je električna energija najjeftinija kod nas! Moramo biti svjesni da su naša termo postrojenja iz prošlog vijeka! Moramo s tim postrojenjima živjeti! Više od 50% naših građana neće osjetiti povećanje električne energije! Treba nam štednja energije da bismo imali za sopstvene potrebe! 

Salihović: Fali li energije u Evropi, svijetu?

Buljubašić: Ne fali! Evropa ima zaliha!

Salihović: Hoćemo li biti energetski neovisni? 

Buljubašić: BiH mora raditi na tome da bude neovisna! Moramo imati vlastitu energiju koja će uvijek biti povoljna! 

Za kraj, direktor Sanel Buljubašić istakao da se ne kaje što je prihvatio poziciju v.d. generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH. Mandat mu traje do juna, a još uvijek ne zna hoće li se prijaviti na konkurs.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA