20.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Softić: Priželjkivao sam koaliciju s Bh. blokom. Radončić dobro odigrao. Ako DF pristane, razgovarat ćemo s njima

Gost Bosanskog vjestnika bio je potpredsjednik stranke SDA Safet Softić. Govorio je o eventualnim koalicijama, Bh. bloku, SBB-u, ali i ostalim aktuelnim političkim temama.

„Lidere SDA i SBB stranke treba pitati kako su prešli jedni drugima preko nekih stvari. Puno je važnije razgovarati o državi, o stanju u zemlji, nego o onome što se tiče njih dvojice“, rekao je u uvodu Softić.

Kako je Bakir prešao Fahri preko izjave da je kreten?

- OGLAS -

„Poslije takvih izjava ne može sve biti normalno. To su teške riječi. Svi mi koji se bavimo ovim poslom, moramo emocije ostaviti na jednu stranu. BiH se nalazi u takvom stanju da je nužno što prije uspostaviti vlast i napraviti koalicijie. SDA je izdržala dosta udaraca. Poslije 4 mjeseca lutanja Bh. bloka, hoće li u vlast, neće li u vlast, a onda uđe u Federalni parlament, postavi predsjedavajućeg, ta lutanja su crpila javnost i nas kao stranku. Vjerujem da je javnost zasićena. Preostali su razgovori političkih stranaka“, naglasio je Softić te dodao:

„Moja su očekivanja bila puno manja od onoga što smo na sastanku govorili. Nije bilo potrebe za izvinjenjima. Izetbegović je na početku sastanka izložio ono što stranka želi da radi u narednom mandatu. Dao je Radončiću jedan program koji smo mi pripremili. Bakir je tražio da ukoliko dođe do koalicije ne bude preglasavanja drugih stranaka. Ukoliko bi došlo do koalicije, morale bi postojati garancije oko programa na kojem bi se radilo. Ne smijemo Čoviću dati Federaciju i da bude gospodar politčke situacije. Naš poziv Bh. bloku je predstavljao jedan relaksiran odnos, samo zbog toga da trebamo imati jednu jaku koaliciju. To se tumačilo kao slabost SDA. Vidimo s čime se sada susreće Bh. blok“, naglasio je Softić.

- Advertisement -

Softić je rekao da je SDA ostala najjača stranka u BiH te da su pokazali odgovoran odnos prema državi

„Sporazumi koji se prave uvijek se predoče javnosti. Ovdje nema prostora da vi nekome vjerujete ili ne vjerujete. U situaciji smo da formiramo vlast sa ovim što je ostalo. Pokušat ćemo obezbjediti da budućnost ove zemlje bude bolja, koliko je to realno. Mi nemamo svemirce u BiH. Imamo političke aktere koji su na sceni, Dodika iz RS-a.. Postoji jedna demokratija, postoje različiti pogledi. Najbolje bi bilo za ovu državu da je pokušamo spasiti..“, rekao je Softić.

Nagalasio je kako SDA samo želi čvrstu koaliciju

„Nije ovdje stvar prevelikih želja. Ono što smo mi htjeli poslije izbora, jake i čvrste koalicije, je da bismo BiH obezbjedili neku sigurnu budućnost. To su nužnosti koje mi moramo uraditi. Ostaje gorak ukus da se u politici svašta čuje. Svaki pojedinac treba javnosti da pruži odgovor zašto je to tako. Nama u stranci najviše odgovara da je što jača koalicija. Odluke u politici donosimo razumno, sve su za interes ove zemlje. Nama kao stranci treba odgovoran partner da formiramo vlast, ko će to biti zavisi od stranaka koje su bile na tržištu. Mislim da je iscurilo vrijeme Bh. bloku da kaže šta hoće“, kazao je Softić te nastavio:

„SBB je na ovim izborima ostvario loš rezultat. Došao je u situaciju sada da ima značajnu ulogu u vlasti. Radončić je ovo jako dobro odigrao. Mi smo kao SDA strpljivo čekali kako će se stvari usmjeriti. Mi smo pokazali i prije i poslije rata da je naš cilj BiH. Čampara nije sam koji neće sa SBB. Izetbegović ima više razloga da bježi od koalicije sa SBB. On je zaboravio tu sujetu i došao na sastanak i radio šta je njegova obaveza. Čampara i bilo koji drugi član SDA imat će pravo da kaže nešto o toj koaliciji. Ja sam priželjkivao koaliciju sa izbornim pobjednicima. Neće biti jednostavno. Dodik je napravio nalet u RS-u, došao u Federaciju da isti metod postavi. Nažalost Čović im pomaže. Naš optužuju za sve“, konstatovao je Softić.

Razočarao se u Bh. blok

„Bh. blok je ideja koja je bilia pozitivna za ovu zemlju, ali sve ovo kako su se ponašali od izbora do danas, čini se da su ogromne razlike u toj strukturi, vidite da je SDP dospio u veće probleme nakon što je ušao u Bh. blok. Mislim da će se ozbiljni problemi javiti unutar stranaka te koalicije“, kazao je Softić.

SDA će obaviti razgovore s DF-om ako daju naznake da hoće u vlast s njima

„Vrijeme ističe, u narednih 10 dana treba te stvari definisati. Bh. blok treba odrediti svoju sudbinu, da vidi da li postoji kao blok. Ako DF nije dio tog bloka, vjerujem da će SDA prihvatiti poziv za razgovor. Mislim da nisu velike šanse za to. Izgleda mi da Komšić neće s nama. To pitanje je još uvijek otvoreno“, naglasio je Softić te dodao:

„Ostaje i pitanje formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu. Teško je razumjeti zašto je SDA nacionalistička stranka a PDA nije. Niko ne poziva razgovore u Tuzlanskom kantonu. Ostaje da SDP donese odluke i DF“, potvrdio je Softić.

Promjena naziva RS-a

„Dodiku u nekim segmentima to može dobro doći. Mi nismo slučajno to pitanje stavili u javnost, to je pitanje ljudskih prava u ovoj zemlji. Srbi koji drugačije misle nemaju prostora da kažu nešto drugo. Imate jednu apsolutnu vlast u Srbiji sa potpunom kontrolom. Zbog tih elemenata sve patriotske snage se moraju ujediniti i braniti BiH. Ovakva apsolutnu vlast Dodika i Vučića je velika prijetnja ovoj zemlji“, naglasio je Softić.

Bošnjaci u RS-u

„Koliko god da učini stranka, Bošnjacima u RS-u neće biti bolje. Tim ljudima su negirana elementarna ljudska prava. SDA je ta koja čini nešto s tim ljudima. To je razog više da u političkom smislu zbijemo snage i suprostavimo se zajedno. Nepravedno je govoriti da je za stanje u RS-u Izetbegović odgovoran. Svi bi mi trebali više uraditi za povratnike“, rekao je Softić.

NATO i EU

„Te stvari su krucijalne za ovu zemlju. Put u NATO je najveći prioritet ovoj zemlji. To je veći prioritet od EU. Sjetite se Dodikovih prijetnji, referenduma.. On će naći formu u kojoj će formirati Vijeće ministara. Ne vidim šta Izetbegović treba da popušta. Svako je kreator svojih postupaka i javnosti treba da objašnjava šta radi. Mislim da će dolaskom Dodika u Predsjedništvo BiH stvari ići brže. MAP je za Srbe osjetljivo pitanje, ipak je tu bilo bombardovanja i svega ostalog“, zaključio je Softić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA